Ugrás a tartalomra

Amit a méz kristályosodásáról tudni kell

minap.hu
Utoljára módosítva
2024. január 16. kedd 11:20
A méz az egyik legalapvetőbb élelmiszer a konyhában, ami egészséges alternatívát nyújt az ételek édesítésére. Teába, illetve pirítósra csepegtetve is nagyon finom, és persze bátran használhatjuk akkor is, amikor például sült húsokat vagy valamilyen desszertet készítünk.
Bodó méhészet

Gyakori jelenség azonban, hogy a megvásárolt méz idővel elkezd kristályosodni, aminek jól felismerhető jelei vannak. Ezek közé tartozik például, hogy megváltozik a színe és az állaga, sűrűbb, nehezebben keverhető és szemcsés lesz. Ez akkor sem történik másképp, ha a Bodó Méhészet akácméz kínálatából választunk.

Sokan azt gondolják a kristályosodás okozta állagváltozás azt jelzi, hogy a méz megromlott, ám ez messze áll a valóságtól, különösen, hogy a méz az egyik legtartósabb élelmiszer, és akár több évszázadon át is képes megőrizni a szavatosságát.

Nézzük, hogy mi is akkor az a kristályosodás, és mit érdemes tudni róla!

Miért kristályosodik a méz?

Mindenekelőtt azt kell tudnunk, hogy a kristályosodás a méz esetében egy teljesen természetes jelenség, ami nem a romlás jele. A méz olyan cukrokat tartalmaz, mint amilyen például a fruktóz és a glükóz.

Amikor a méz hűl, mert például hűvösebb helyre kerül, akkor a víztartalma csökken, ami előidézi a cukrok koncentrációjának növekedését. Tulajdonképpen úgy is mondhatjuk, hogy a cukrok “kicsapódnak”, emiatt pedig a méz szemcsés állagúvá válik, tehát kikristályosodik.

A kristályosodás mértékét, gyorsaságát több tényező is befolyásolja. Ha a mézet magasabb hőmérsékleten tároljuk, akkor ez a folyamat lassabban megy végbe, illetve megfigyelhető, hogy a magasabb glükóztartalommal rendelkező mézek gyorsabban kristályosodnak. A fruktóztartalmúak tovább folyékonyak maradnak.

Milyen előnyei vannak a kristályosodott méznek?

Érdemes tisztában lenni azzal is, hogy a kristályosodás nemcsak, hogy egy természetes folyamat, hanem ráadásul még számos előnyt is biztosít.

Azzal, hogy a méz szemcsés szerkezetűvé válik, képes lesz arra, hogy tovább megőrizze a frissességét. A folyamatnak hála kevésbé lesz hajlamos a kifakulásra és a különböző mikroorganizmusok sem tudnak elszaporodni benne. A kristályosodott méz kiváló tápanyagtartalommal rendelkezik, tele van vitaminokkal, ásványi anyagokkal és antioxidánsokkal.

Sokan pedig kifejezetten kedvelik a méz szemcsés textúráját, ilyen formában sokkal szívesebben fogyasztják, mint folyékonyan. A kristályok tulajdonkonképpen nem mások, mint apró, édes részecskék.

Mit tehetünk vele?

Ha mi azok közé tartozunk, akik inkább folyékonyan szeretnék elfogyasztani a mézet, akkor üvegestül tegyük bele meleg vízbe vagy melegítsük fel mikrohullámú sütőben, majd keverjük át. Fontos, hogy kerüljük a magas hőmérsékletet melegítéskor, az ugyanis károsíthatja a mézben lévő értékes tápanyagokat!

Látható tehát, hogy nem kell aggódnunk a méz kristályosodása miatt, az ugyanis egy természetes jelenség.
 

További hírek

Olvasnivaló

 

Programok

Jelenleg nincsenek programok!