Amit a méz kristályosodásáról tudni kell

Gyakori jelenség azonban, hogy a megvásárolt méz idővel elkezd kristályosodni, aminek jól felismerhető jelei vannak. Ezek közé tartozik például, hogy megváltozik a színe és az állaga, sűrűbb, nehezebben keverhető és szemcsés lesz. Ez akkor sem történik másképp, ha a Bodó Méhészet akácméz kínálatából választunk.
Sokan azt gondolják a kristályosodás okozta állagváltozás azt jelzi, hogy a méz megromlott, ám ez messze áll a valóságtól, különösen, hogy a méz az egyik legtartósabb élelmiszer, és akár több évszázadon át is képes megőrizni a szavatosságát.
Nézzük, hogy mi is akkor az a kristályosodás, és mit érdemes tudni róla!
Miért kristályosodik a méz?
Mindenekelőtt azt kell tudnunk, hogy a kristályosodás a méz esetében egy teljesen természetes jelenség, ami nem a romlás jele. A méz olyan cukrokat tartalmaz, mint amilyen például a fruktóz és a glükóz.
Amikor a méz hűl, mert például hűvösebb helyre kerül, akkor a víztartalma csökken, ami előidézi a cukrok koncentrációjának növekedését. Tulajdonképpen úgy is mondhatjuk, hogy a cukrok “kicsapódnak”, emiatt pedig a méz szemcsés állagúvá válik, tehát kikristályosodik.
A kristályosodás mértékét, gyorsaságát több tényező is befolyásolja. Ha a mézet magasabb hőmérsékleten tároljuk, akkor ez a folyamat lassabban megy végbe, illetve megfigyelhető, hogy a magasabb glükóztartalommal rendelkező mézek gyorsabban kristályosodnak. A fruktóztartalmúak tovább folyékonyak maradnak.
Milyen előnyei vannak a kristályosodott méznek?
Érdemes tisztában lenni azzal is, hogy a kristályosodás nemcsak, hogy egy természetes folyamat, hanem ráadásul még számos előnyt is biztosít.
Azzal, hogy a méz szemcsés szerkezetűvé válik, képes lesz arra, hogy tovább megőrizze a frissességét. A folyamatnak hála kevésbé lesz hajlamos a kifakulásra és a különböző mikroorganizmusok sem tudnak elszaporodni benne. A kristályosodott méz kiváló tápanyagtartalommal rendelkezik, tele van vitaminokkal, ásványi anyagokkal és antioxidánsokkal.
Sokan pedig kifejezetten kedvelik a méz szemcsés textúráját, ilyen formában sokkal szívesebben fogyasztják, mint folyékonyan. A kristályok tulajdonkonképpen nem mások, mint apró, édes részecskék.
Mit tehetünk vele?
Ha mi azok közé tartozunk, akik inkább folyékonyan szeretnék elfogyasztani a mézet, akkor üvegestül tegyük bele meleg vízbe vagy melegítsük fel mikrohullámú sütőben, majd keverjük át. Fontos, hogy kerüljük a magas hőmérsékletet melegítéskor, az ugyanis károsíthatja a mézben lévő értékes tápanyagokat!
Látható tehát, hogy nem kell aggódnunk a méz kristályosodása miatt, az ugyanis egy természetes jelenség.