Ugrás a tartalomra

Anyagtudomány és űripar – apáról fiúra

Petri Nóra
Utoljára módosítva
2019. május 19. vasárnap 08:58
Herman Ottó tudományos díjat kap idén Dr. h. c. Bárczy Pál és Bárczy Tamás, apa és fia. A műszaki tudományok és az űrtechnológia területén végzett kiemelkedő kutatási tevékenységük eredményeként vehették át a város tudományos elismerését.
Fotó: Mocsári László

Prof. Dr. Bárczy Pál Budapesten született, 1941-ben. Okleveles kohómérnök, a műszaki tudomány kandidátusa, a Miskolci Egyetem professzor emeritusa és tiszteletbeli doktora. Szakterülete az anyagvizsgálat, a vas- és fémötvözetek, a röntgen diffrakciós vizsgálatok. – Háromszor váltottam szakmát, kohómérnökből anyagmérnökké, anyagmérnökből űrmérnökké avanzsáltam – mondja Dr. Bárczy Pál.

Kiemelkedő szakmai tevékenységéhez kapcsolódik az űrkemence megtervezésének, megépítésének irányítása az orosz és az amerikai űrkutatási szervezetek megbízása alapján. – Az űrkemence egy óriási kihívás volt. Az volt az elképzelés, hogy ez a berendezés száz napig az űrben kering majd, miközben tíz nagyméretű kristályt növeszt. Négy év alatt – egy egyetemi csapattal – ennek az összes technikai problémáját megoldottuk – emlékezik vissza Dr. Bárczy Pál.

A Szovjetunió felbomlását követően a NASA érdeklődött az eszköz iránt. A Miskolci Egyetem cégalapítása nem sikerült, ezért a kutatócsoport nyolc tagja – köztük Dr. Bárczy Pál professzor – létrehozta az Admatis Kft.-t. – Európai szinten dolgozunk, részt veszünk az európai űripar versenyében és piacképesek vagyunk, ami azt jelenti, hogy egy érdekes színfolt vagyunk Magyarország térképén. 

Az utóbbi évek egyik legjelentősebb munkája az európai földmegfigyelő műholdcsalád, ezen belül a Sentinel2 óriásprojekt alvállalkozói. Ehhez a cég az elmúlt kilenc évben több mint tízezer alkatrészt készített. – Nagyon sokat köszönhetek édesapámnak – mondja Bárczy Tamás. Többek között ezt a pályát is, hiszen ő honosította meg tulajdonképpen az anyagmérnökséget is Miskolcon. 

Bárczy Tamás 1978-ban született. General Electric és köztársasági ösztöndíjasként a Miskolci Egyetemen végzett anyagmérnökként. 2005-től az Admatis Kft.-nél helyezkedett el. – Már egyetemistaként kapcsolatba kerültem a Miskolci Egyetemen és az Admatis Kft.-nél folyó különböző projektekkel. Viszonylag egyértelmű volt, hogy ezen a területen fogok dolgozni – mondja Bárczy Tamás. 

2007-ben megalakult a Magyar Űripari Klaszter, melynek alapításában elévülhetetlen érdemei vannak az Admatis Kft.-nek. A klaszter a hazai űripari cégeket tömöríti, segíti piacra jutásukat, közösen pedig sokféle megrendelői igényt ki tudnak elégíteni. A szervezet központja jelenleg is Miskolcon van. A klaszter tanácsadója Prof. Dr. Bárczy Pál, a műhold alkatrészek szakterület bizottsági tagja pedig fia, Bárczy Tamás.

További hírek

Olvasnivaló