Ugrás a tartalomra

Augusztus elseje az anyatejes táplálás világnapja

Nagy-Hankó Krisztina
Utoljára módosítva
2024. augusztus 01. csütörtök 17:27
A szoptatás világhetét 1992-ben rendezték meg először, és azóta minden évben augusztus 1. és 7. között tartják több mint 120 országban, a szoptatás világnapja pedig mindig augusztus 1-jére esik. A szoptatás elsősorban az anyatejes táplálást szolgálja, de nem csupán azt, a csecsemőnek sokszor ad megnyugvást az édesanya közelsége.
Fotó: Juhász Ákos

Az idei Szoptatás Világhetének kiemelt témája, hogy mindenki hozzáférjen a szoptatástámogatáshoz. Tájékoztatni kell a lakosságot a szoptatás támogatását és elterjedtségét érintő egyenlőtlenségekről. Erősíteni a szoptatás támogatásának elérhetőségét célzó tevékenységeket, kifejezetten a veszélyeztetett régiókban. Rögzíteni szükséges a szoptatást, mint közös témát a társadalmon belüli szakadékok megszüntetésére. Összefogás a magánszemélyek és szervezetek között a szoptatás támogatása érdekében – olvasható a szoptatasert.hu weboldalon. 

Az anyatej valóságos kincs, hiszen megalapozza a gyermek immunitását, a baba és kismama egészségét. Manapság élesen elkülöníthető két tábor, melynek egyik része az anyatejes táplálás elkötelezettje, másik része azonban a tápszer mellett teszi le voksát. Több kötöttséggel jár, ha a csecsemőt gyakran mellre kell tenni, ezért választják egyes anyukák a könnyebbik utat, melyben nagyobb szabadságuk van. 

A WHO (Egészségügyi Világszervezet) az első hat hónapban ajánlja a kizárólagos anyatejes táplálást, majd a hozzátáplálás mellett kiegészítésként kétéves korig javasolja. 

Az anyatejjel táplált csecsemők általában kevesebb gyermekkori fertőzésen esnek át, erősebb az immunrendszerük, később kevesebben híznak el és csökken az 1-es és a 2-es típusú cukorbetegség kockázata. 

Az anyának is előnyei származnak a szoptatásból: a felszabaduló oxitocin hatására eredeti méretére húzódik össze a méh, gyorsabban leadják a terhesség alatt felszedett túlsúlyt, csökken a szülés utáni depresszió, valamint a mell- és a petefészekrák kialakulásának valószínűsége. 

Az anyatejes táplálással kapcsolatban elérhető, letölthető és kinyomtatható információs anyagok, tájékoztató füzet és videós tartalmak ITT érhetők el. 

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!