Ugrás a tartalomra

Az olimpiai részvételért küzdenek Medgyessy Dóráék

Kujan István
Utoljára módosítva
2021. május 26. szerda 14:34
A magyar női 3x3-as kosárlabdaválogatott – soraiban az Aluinvent DVTK irányítójával – már megérkezett az olimpiai selejtezőnek otthont adó Grazba, csütörtökön két mérkőzéssel kezdik meg a tornát.

A selejtező küzdelmei már szerdán elindulnak, válogatottunk csütörtökön lép először pályára: 18:40-től Fehéroroszország ellen nyitjuk a sorozatot, majd még aznap este 21:35-től Hollandia lesz az ellenfél. A következő csoportmérkőzéseiket május 29-én, szombaton vívják a magyar lányok, ekkor 19:05-től Észtország, 21:35-től pedig Sri Lanka lesz az ellenfél. A csoportokból az első két helyezett jut tovább. A húszcsapatos torna vasárnap zárul a keresztjátékkal. Az első három helyezett szerez olimpiai kvótát.

Válogatottunk Cyesha Goree, Medgyessy Dóra, Papp Dia, Theodoreán Alexandra és Török Ági összeállításban szerepel a selejtezőn. Az Aluinvent DVTK irányítójának ez már a hatodik éve, amikor a nyári szezonban át kell állnia a 3x3-ra. A bajnokság lezárását követően azonban volt pár napja a regenerálódásra.

– Szerencsére sikerült pihennem is a három hét szünetben, persze az erőnléti edzéseket sem hanyagoltam – mondta el lapunk érdeklődésére Medgyessy Dóra. – Május 10-én aztán megkezdtük a felkészülést a válogatottal. Nem volt sok időnk, hiszen máris kezdődik a selejtező.

Előbb még azonban részt vettek egy svájci tornán, ami Dóra szerint nem úgy sikerült, ahogy szerették volna. – Nagyon magasra helyeztük magunknak a mércét, ezért lehetett bennünk ez a negatív érzés. Ugyanakkor úgy érzem, mérkőzésről mérkőzésre fejlődtünk, ebből kell építkeznünk. A torna jó volt arra, hogy még a kvalifikáció előtt előjöjjenek a hibák, és legalább az erőviszonyokat is fel tudtuk mérni. Persze ez a játék a pillanatnyi formáról szól, apró momentumokon mehet el egy-egy mérkőzés. Mi most levontuk a megfelelő tanulságokat, kielemeztük a meccs-szituációkat, és remélem, tudunk ezekből tanulni.

Az olimpiáért küzdenek Medgyessy Dóráék. | Fotó: Nemzeti Sport

Az elmúlt napokban azon dolgoztak, hogy tovább finomítsák a játékukat, a taktikai elemeket, és javítsanak az összeszokottságon. – Az a tapasztalat, hogy mindig akkor tudunk jó eredményt elérni, ha sokat játszunk együtt. Most csak fel kellett frissítenünk ezeket az emlékeket, élményeket.

Dóra elárulta, az egész csapat nagyon bizakodó. – Építhetünk arra is, hogy amikor nagy a tét, akkor sem roppanunk össze, sőt, motivál minket. Tisztában vagyunk azzal, hogy tényleg minden csapat nagyon sokat erősödött, de egyébként az egész sportágról elmondható, hogy évről évre fejlődik. Nehéz tehát megítélni, hogyan alakul majd a kvalifikáció, az adott pillanattól, formától függ. Úgy érzem azonban, hogy jó esélyekkel indulunk. A csoportból mindenféleképpen szeretnénk továbbjutni, és akár már Grazban megszereznénk az olimpiai kvalifikációt.

Ehhez dobogón kell végeznie a magyar válogatottnak – de akkor sincs minden veszve, ha ez nem sikerülne: június 4-6. között ugyanis Debrecen ad majd otthont egy hatcsapatos kvalifikációnak – innen azonban csak a győztes csapat jut ki a tokiói olimpiára.

További hírek

Programok

Jelenleg nincsenek programok!