Ugrás a tartalomra

Borsodban 6 igazoltan fertőzött beteg van

minap.hu
Utoljára módosítva
2020. április 01. szerda 07:46
Meghalt újabb négy krónikus betegséggel küzdő, idős beteg a koronavírus-járványban Magyarországon; a fertőzöttek száma pedig 525-re nőtt – olvasható a koronavirus.gov.hu honlapra szerdán feltett közleményben. Már azt is megtudhatjuk, megyékre lebontva hányan fertőződtek meg.

A közleményben azt írták, mind a négy elhunyt szív- és érrendszeri alapbetegségben szenvedett. A közzétett adatok szerint egy 86 és egy 67 éves nő, valamint egy 66 és egy 91 éves férfi halt meg. Az elhunytak száma ezzel 20-ra nőtt, de 40 főre emelkedett a gyógyultak száma is.

Hozzátették, a csoportos megbetegedések szakaszában vagyunk, amikor közösségben, személyes érintkezések útján terjed a fertőzés. Magyarországon is már bárhol és bárkiben jelen lehet a vírus. Az azonosított koronavírus-fertőzötteknél jóval nagyobb a tényleges vírushordozók száma, akik fertőzhetnek.

A tömeges fertőzés lelassításához nagyon fontos, hogy az idősek, a diákok, a külföldről hazatérők, és aki teheti, maradjon otthon, továbbá mindenki tartsa be az ajánlásokat és a kijárási korlátozásokat.

Ahogy az eddigi elhunytak adataiból is látszik, a koronavírus az idősekre a legveszélyesebb, ezért nyomatékosan kérik az időseket, hogy maradjanak otthon, és a bevásárláshoz kérjék hozzátartozóik vagy az önkormányzat segítségét.

Jelenleg 61-en vannak karanténban és 15 208 mintavétel történt.

Még az 1-et sem éri el

Nyilvánossá tették kedd éjszaka egy statikus térképen a koronavirus.gov.hu oldalon, hogy megyékre bontva hol mennyi igazolt koronavírus-fertőzött található. Magyarországon eddig semmilyen részletes adatot nem közöltek a járványról, csak a fertőzöttek állampolgárságáról számoltak be.

A honlapon közzétett információk szerint már minden megyében van koronavírusos beteg. A legtöbb fertőzöttet Budapesten (232 ember) találták, amelyet Pest megye (98 ember) követ, majd Győr-Moson-Sopron (26 ember) és Szabolcs-Szatmár-Bereg megye (25 ember) következik. Borsod-Abaúj-Zemplén megyében 6-an fertőződtek meg. A legkevesebb fertőzött Heves (3 ember) és Békés megyében (3 ember) van.

Ha megnézzük az adatokat lakosságszám-arányosan (a százezer lakosra jutó fertőzöttek száma szerint), abból is kitűnik, hogy mennyivel magasabb a koronavírus elterjedése Budapesten, mint az ország többi részén. A százezer lakosra jutó fertőzöttek száma a főváros mellett Pest, Baranya és Győr-Moson-Sopron megyében haladja meg az 5-öt, Heves mellett Borsod-Abaúj-Zemplén és Békés megyében viszont az 1-et sem éri el.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!