Ugrás a tartalomra

A bükki Nevada - az kivadult kaktuszok veszélyesek is lehetnek

minap.hu
Utoljára módosítva
2024. augusztus 12. hétfő 10:11
Vannak, akik úgy gondolják, jó ötlet kiültetni a szabadba a szobakaktuszt. A Bükki Nemzeti Park szakemberei szerint ez azonban káros is lehet.
Képek: Bükki Nemzeti Park Igazgatóság

A kaktuszokkal kapcsolatban hajéamosak vagyunk azt hinni, csak a sivatagokban érzik jól magukat. Kiderült, hogy ez azonban egyáltalán nem gy van. Sőt, a Bükki Nemzeti Park területén is megjelentek a szobanövényként tartott, majd természetbe kiültetett tüskés cserépbevalók.

"Egy faj kivételével ezek a növények kizárólag Amerikában őshonosak. Nálunk elvadulva az inváziós tulajdonságok negatív hatásait vonják maguk után: nem valók ide, gyorsan szaporodnak, nagy felületeket boríthatnak el, és ezáltal veszélyeztetik az őshonos élővilágot. A mediterrán országok sziklagyepjeit sok helyen már úgy elborították a kaktuszok, hogy nem csak őshonos állat- és növényfajok, de már a birkanyájak és a tengert csodálni szándékozó emberek is kiszorultak róluk" - írja a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság  témában született cikkjében.

Hazánkban a kaktuszok terjedésének leginkább a nyílt homokpusztagyepek és sziklagyepek kedveznek. Az igazgatósáág működési területén már a Mátrában, Nógrádban és Heves megyében, Gyöngyöspata külterületén is megjelentek ezek a növények. Utóbbi térségben áprilisban számoltak fel egy viszonylag nagyobb kiterjedésű medvetalp kaktusz állományt.

"Kérünk mindenkit, aki kivadult kaktuszokkal találkozik, hogy az információt juttassa el az illetékes nemzetipark-igazgatóság titkárságára" - hívja fel a figyelmet a témára a Nemzeti Park.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!