Ugrás a tartalomra

Csíkos labradorkölykök születtek a Baráthegyi Kutya Iskola tenyészetében

minap.hu
Utoljára módosítva
2024. augusztus 07. szerda 12:43
A Topáz nevű anyakutya hét különleges kiskutyát ellett kedd hajnalban.
Fotók: Baráthegyi Vakvezető Kutya Iskola

A Baráthegyi Vakvezető Kutya Iskola tenyésztői programjában született kölykök nyolc hétig együtt maradnak az alomban. Utána kölyöknevelő családokhoz kerülnek, majd egy-másfél éves korukban kezdik el tanulni a vakvezető szakmát az alapítvány kiképzőitől - tudatta portálunkkal közleményben Berta László, a kutya iskola kommunikációs vezetője.

„Nem aludtunk az éjjel, de örömmel fáradtunk el, hiszen Topáz hét kölyöknek adott életet” – mondta Komondi Piroska szakmai vezető. Az ellés rendben megtörtént, hétfőn éjjel 11-kor kezdődött és kedden hajnal 15,30-ig tartott. Az utolsó kölyök kicsit lassan jött, két óra telt el az őt megelőző testvére és közte. A négy kan és három szuka egészséges, szopnak és tele pocakkal alszanak - számolt be. 

Pihennek a nagy küzdelem után

A kicsik csíkosak: „Nedves még a bundájuk a születés után és gyűrött, olyan, amilyen formát az anyjuk méhében felvett. Szeretem ezeket a csíkokat, amelyek hamarosan el fognak tűnni, már alig látszanak” – közölte hat órával a kölykök születése után a szakmai vezető.

Az anyakutya kezdő még, ezért az első kölyök születésekor kicsit elcsodálkozott: 
„Megszagolta, és azt gondolta, hogy neki nincs több dolga vele. Aztán mégis másként döntött, megtisztogatta és megetette” – osztotta meg a részleteket a szülésnél végig segédkező Komondi Piroska. Topáz első almában a legkisebb kölyök 417 gramm, a legnagyobb 553, ami szintén rendben van.

Elekes József a kutyacsaláddal

A kölykök születése lelkes csapatot hozott össze. Hadrendbe állt az egyik rutinos kölyöknevelő, Ménesi Gizella, aki segített Zina kutyánk mellett mind a négy alkalommal. Ott volt Elekes József is, hogy megnyugtassa Topázt. Erre ő a legmegfelelőbb, hiszen a kölyöknevelője és gazdája egyben. „Huh, nagy élmény volt. Nem sokat aludtunk, de túl vagyunk rajta. Két bába volt, én meg a dúla” – említette megkönnyebbülten Elekes József.

Az alapítvány tenyésztési programjában születő kölykök almonként azonos kezdőbetűs neveket kapnak. Topáz kölykei F betűsök lesznek majd - tudtuk meg. 

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!