Ugrás a tartalomra

Csütörtökön indul a Katedra-diákmagazin a Miskolc Televízióban

Király Csaba//Miskolc Televízió
Utoljára módosítva
2022. március 29. kedd 19:26
A fiatalok által készített félórás havi magazinműsor első adása csütörtökön 19:25-től kerül képernyőre. A Katedrával az a városi televízió célja, hogy a diákok lehetőséget és nyilvánosságot kapjanak a gyakorlati műsorkészítésre, illetve a közéleti véleménynyilvánításra.

Cégünk, a MIKOM Nonprofit Kft. januárban hirdette meg felhívását diákmagazin készítésére. A koncepció szerint havonta más-más oktatási intézmény kap felületet a Miskolc Televízióban, hogy a diákok által elkészített félórás magazinműsorral megmutathassa: mi érdekli a fiatalokat iskolájuk falain belül és kívül.

Fontos cél, hogy az egyre komolyabb audiovizuális képzésben részesülő diákok nyilvánossági felületet kapjanak, és Miskolc elé tárják, milyen munkát végeznek az iskolájukban. A műsorkészítés emellett arra is inspirálná őket, hogy minél fiatalabb korban kezdjenek el foglalkozni a közügyekkel.

Forgatás közben. Fotó: Horváth Csongor

Első alkalommal a Lévay József Református Gimnázium és Diákotthon diákjai éltek a lehetőséggel. Az iskolában több mint 10 éve működik emelt óraszámú médiaképzés. Barócsi Angéla, az intézmény történelem-média szakos tanára elmondta, hogy örömmel fogadták a felkérést, hiszen az jól illeszkedik az oktatási elképzeléseikbe: „A gyerekek nagyon szeretik a gyakorlati részét ezeknek az óráknak. Minél többször kipróbálnák magukat a forgatásban, a vágásban és az egyéb munkákban” – mint fogalmazott.

A Katedra első adásának elkészítésében oroszlánrészt vállalt fotóriporter kollégánk, Horváth Csongor, aki az iskola korábbi diákja és manapság stúdiótechnikusként segíti a Lévay médiaműhelyét. Csongor elmondta, hogy körülbelül egy hónapig dolgoztak mintegy tíz fővel a magazinműsor összeállításán. „A diákok nagyon önállóak voltak. Ők találták ki a műsortervet és ők is forgatták le az anyagokat. Mi csak összefogtuk és a vágásban segítettük őket” – összegezte tapasztalatait az ifjú mentor.

Fotóriporter kollégánk, Horváth Csongor. Fotó: Juhász Ákos

A Katedra első adása március 31-én, csütörtökön tekinthető meg 19:25-től a Miskolc Televízió műsorán, ezt követően pedig a Minap Youtube-csatornáján. A következő, áprilisi műsort a Balázs Győző Református Gimnázium diákjai készítik majd el.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!