Ugrás a tartalomra

Elektromos autókkal versenyeznek Monacótól Szentpétervárig, Miskolcon át

Kujan István
Utoljára módosítva
2019. június 01. szombat 12:50
Péntek este Tesláikkal megérkeztek – csendben „besuhantak” – Miskolcra az Elektrik Marathon futam résztvevői. A modern technológiákat és környezetbarát megoldásokat népszerűsítő versenyzőket Vécsi György polgármesteri biztos fogadta a Szent István téren.

Hazánkban pénteken haladt át a Tesla-karaván, Nagykanizsa, Zalaegerszeg és Gödöllő csak Miskolcon álltak meg a versenyzők gyönyörű és nesztelen autóikkal. A versenyt, valamint Monaco észtországi tiszteletbeli konzulját – a szervezőbizottság elnökét – Vécsi György polgármesteri biztos, a Miskolc Holding Zrt. energetikai, környezetvédelmi és közműszolgáltatási vezérigazgatója fogadta a Szent István téren.

Juhász Ákos képgalériája

Érdeklődésünkre elmondta: Miskolc nagyon eredményes a megújulóenergia-termelés terén, rengeteg okos megoldást alkalmaznak a városban, és több elektromos töltőtelepet állítottak fel városszerte. – Azt gondoljuk, hogy ez az irány jelenti a jövőt – hangoztatta. A versenyről szólva Vécsi György kiemelte: Magyarországon, Miskolc mellett, mindössze három olyan város volt, ahol nemcsak átutaztak, hanem meg is álltak a résztvevők, és cél-rajt helyszíne volt a maratoni futamnak. – Ez újfent bizonyítja azt, hogy ott vagyunk a térképen, számolnak velünk – hangoztatta a polgármesteri biztos, aki egy emlékplakettet vehetett át a szervezőbizottság elnökétől, ami arról emlékezik meg, hogy már 1912-ben (!) megtették autóval a Szentpétervár és Monaco közötti távot.

Jüri Tamm, a Monacói Hercegség észtországi tiszteletbeli konzula, illetve az Electric Marathon szervezőbizottságának elnöke arról szólt, hogy hisz abban, hogy a verseny sikerességének kulcsa a szoros együttműködés az önkormányzatokkal, ezért is tartották fontosnak, hogy a zöld és okos megoldásokat alkalmazó Miskolcon megálljanak, sőt az egyik befutó helyszíne legyen a város.

Tudatta: az Electric Marathon egy páneurópai elektromos autóverseny. Idén Monte-Carlótól egészen az oroszországi Szentpétervárig tart. A verseny lebonyolítása közutakon történik, és a győztes kilétét nem a sebesség vagy az idő határozza meg, hanem az időzítés, a navigáció pontossága, valamint a jármű megbízhatósága a hosszú és bonyolult utakon, ahol a verseny résztvevőinek be kell tartaniuk a közlekedési szabályokat.

– Szeretnénk népszerűsíteni ezen a módon is a modern technológiákat és környezetbarát megoldásokat, valamint fel kívánjuk hívni a figyelmet az energiahatékonyságra is. Egyúttal ösztönözzük a töltőállomások építését, erősítjük az elektromos autók iránti bizalmat – mutatott rá Jüri Tamm.

Az Electric Marathonon idén hat elektromos autó – döntően Teslák, illetve egy Pobeda M-20 márkájú, elektromos autóvá alakított veteránjármű – vesz részt Csehországból, Észtországból, Oroszországból, valamint Monacóból.

A verseny – ami május 27-én Monte Carloban rajtolt, és július 6-án Szentpétervárott zárul – védnöke II. Albert monacói herceg, akinek személye szorosan kapcsolódik az ENSZ globális fejlesztési hálózatához, valamint rendületlen bízik az elektromos autók elterjedésében szerte az egész világon.

További hírek

Olvasnivaló

Programok