Ugrás a tartalomra

Érdekes tény: a magyar liba költöző madár - vákuumfóliában

Bájer Máté
Utoljára módosítva
2021. november 11. csütörtök 15:27
Magyarországon születik, a németek eszik meg. De fel a fejjel! Márton napi vegyes tálat készítettünk azokból a libákból és ludakból, amik itthon is könnyen elérhetőek. 

371-ben (a későbbi Szent) Mártont Tours püspökévé választották meg, ő azonban tiltakozott a kinevezés ellen. Egy liba ólban bújt el az őt keresők elől, de a ludak elárulták a gágogásukkal. Hipp-hopp, kész a tökéletes indok, hogy jó árasított libaságokkal tömjük tele magunkat egy évben egyszer. Jogos a kérdés: miért csak egy alkalommal eszünk libát, ha nem csak finom, de a népi étkezésben is szerepe van? Miért nem úgy habzsoljuk, mint a pörköltet, a nokedlit vagy a töltött káposztát. ? A megoldás egyszerű: a libahús nem olcsó. Pedig Magyarország libahatalom: a hazai ludak száma 2018 végén 1,3 millió volt. S miért is nem látunk sokat abból, ami amúgy van? A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) 2019-es adatai szerint a víziszárnyas termelés (mind a hízott, mind a pecsenye ágazatban) alapvetően exportorientáltak, a teljes baromfiszektor export bevételének közel 25 százalékát adják. Kijelenthetjük tehát, hogy a magyar liba költöző madár: olyan országokba utazik, ahol van mit a ludaskásába aprítani. Németország például 19 444 tonna libahúst importált 2019-ben, ennek 97,5%-át Magyarországról és Lengyelországból.

My oh my

És ha maga a liba drága, beszéljünk még a gasztronómiában legexkluzívabb szárnyas belsőségről? Ám ne legyünk rosszmájúak: kell valami majszolnivalót hagynunk a dekadens, bomló nyugati gazdaság derék igavonó csinovnyikjainak is.

Persze, megértjük a kereskedőket, hiszen a hízott libamáj kilója hazánkban nagyjából 13 ezer forint körül mozog, és nagyon ritkán kerül asztalra, míg Németországban ennek az árnak a bő háromszorosát is elkérhetik termékükért.
Hogy ne legyen rossz szájízünk Márton napján vagy vásárolunk valahol egy ünnepi menüt némi libaaprólékból, esetleg combból készítve, vagy magunk szerezzük be az éves lúd és liba szükségletünket. Hol máshol, mint az interneten! Íme, néhány tipp ehhez:

1.    Libanon

Bejrútban, a cédrusok földjén a libamáj német árának megfelelő pénzért akár két éjszakát is eltölthetünk másodmagunkkal. Az országban, amit korábban a Közel-kelet Gyöngyszemeként is emlegettek a libamáj magyar piacon szabott átlag árából is eltölthetünk egy estét, méghozzá ugyanúgy a fővárosban, igaz, egy csillagokkal kevésbé dekorált szálláson, csak jól kell használnunk a bookingot. Kár, hogy ezt az egykor gyönyőrű helyet egy ideje polgárháború gyűri. Talán inkább maradjunk ebben az esetben az internetes képnézegetésnél.

Beirut GIFs | Tenor

 

2.   Ludwig van Beethoven

Megdöbbentő, de a bonni mester a legolcsóbb, és talán legszebb ludunk a felsorolásban. Ezen a linken például tök ingyen mérik a legcsodálatosabb szonátáját.

Beethoven's Greatness Is in the Details - The New York Times

3.    Ludas Matyi

Ha pedig végképp ragaszkodunk a magyar termékhez, a libás élményt Dargay Attila 1977-es klasszikusa legalább háromszorozva adja vissza.

+1. Lady GáGá

Lady Gaga Works Very, Very Hard for Your 'Applause' in Official Video - SPIN

Jó étvágyat!

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!