Étrendi ajánlások a nagyvilágból – középpontban a teljes értékű növényi táplálkozás
Étrendi ajánlások – életeket menthetnek a tanácsok
2019-ben publikáltak egy tanulmányt (ebben 130 kutató 195 ország adatait összesítették), ami szerint 1990 és 2017 között a nem megfelelő táplálkozás volt a korai halálozás leggyakoribb oka. Megnevezték azokat a tényezőket is, amelyek legjobban hozzájárultak a csökkent élettartamhoz.
Ezen tényezőkről gyakran esik szó a LifestylePro Academy vegán életmód és táplálkozási tanácsadó képzés óráin is, úgymint az étrend magas sótartalmáról (kardiovaszkuláris okból történő korai halálozást okoz), az elégtelen mértékű, teljes értékű gabonabevitelről és az alacsony gyümölcsfogyasztásról, a csonthéjasok és magvak fogyasztásának hiányáról, valamint a nem optimális zöldségbevitelről.
A táplálkozás olyan kockázati tényező, amit komolyan kell venni
Az OECD 2019-es statisztikája szerint Magyarországon az összhalálozás egynegyede (24%) a táplálkozási kockázatnak volt betudható. Ez sajnos messze meghaladta az európai uniós átlagot, ami akkor 17%-os volt.
Az Európai Kardiológiai Társaság étrendi ajánlása szerint a kardiovaszkuláris betegségek megelőzésében vannak olyan eljárások, amelyek bizonyítottan eredményesek lehetnek:
- A telített zsírokat telítetlen zsírokra kell cserélni.
- Minimalizálni vagy legalábbis limitálni kell a só használatát.
- Erősen javasolt a növényi alapú táplálkozás, ami magas rosttartalommal is bír. Minél több teljes értékű gabonát, gyümölcsöt, zöldségeket, hüvelyeseket és magvakat kell fogyasztani.
- Tanácsos mérsékelni a húsfogyasztást, kiemelten kerülni kell a feldolgozott húsokat.
- Le kell mondani az alkoholfogyasztásról.
Mik a legismertebb étrendi ajánlások?
Sokféle étrendi ajánlás létezik, ezekből most csak néhányat ismertetünk körvonalakban:
- USDA és HHS étrendi irányelve – eszerint a lehető legkevesebb koleszterint kell bevinnünk.
- Táplálkozási és Dietetikai Akadémia (USA) – a kellő tudatossággal összeállított vegetáriánus és növényi alapú étrendek egészségesek és táplálóak, minden életszakaszban ideálisak számos krónikus állapot megelőzéséhez.
- Dánia – a legradikálisabb, növényi élelmiszerek irányába mutató étrendi ajánlással rendelkezik. Meghatározza, hogy mennyit kellene fogyasztanunk a különböző élelmiszerekből, például a húsbevitel maximum 350 gramm/hét lehet.
- Kanada – az elvük, hogy a tányér felét zöldség és gyümölcs alkossa, egynegyedét teljes kiőrlésű gabonák, a maradék negyedét pedig fehérjeforrások. Szomjoltásra pedig vizet igyunk.
- Brit Dietetikusok Szövetsége – változatos, sokféle növényi alapanyagra épülő étrendet preferál.
Ahány ország, annyiféle elv és ajánlás, de mégis van, ami közös: a növényi étrend előtérbe helyezése az állati eredetű élelmiszerek fogyasztásával szemben.