Ugrás a tartalomra

Ettől a madárkától nem a bokor reszket, a gyerekek örülhetnek neki

Bájer Máté
Utoljára módosítva
2023. október 04. szerda 13:19
Szerdán bemutatták a Borsodi Madárka című könyvet, ami a vármegye meséit gyűjti csokorba.
Bánné Gál Boglárka, Rácz Anikó és Zámborszky Eszter mutatták be a mesekönyvet

A Borsodi madárka nem csak a népi konyha egyik remekének a neve - a Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyei önkormányzatnak frissen megjelent mesegyűjteménye is ezt a címet viseli. A könyvet 5 ezer példányban adták ki. Bánné Gál Boglárka, a vármegyei közgyűlés elnöke úgy fogalmazott, a különleges mesealbum célja az identitás erősítése.

- Fontosnak tartom a helyi közösségeket, az azonosságtudatot. Ezt ösztönzi a Borsodi madárka is, ami forgalomba nem kerül, de a vármegye összes óvodájába és minden könyvtárába eljuttatunk belőle egy-egy példányt – mondta Bánné Gál Boglárka.

A történetek kötetbe rendezését Zámborszky Eszter hivatásos mesemondó végezte.

- A Hermann Ottó Múzeumnak van egy többezer oldalas gyűjtése, ami a vármegye meséit tartalmazza. Hónapokig tartott a gyűjtemény átolvasása, ezután jött a válogatás. Hosszú tündérmesék mellett voltak például különleges verziói közismert, akár Benedek Elekhez köthető történeteknek is. Különleges élmény volt ezek között rátalálni olyan népmesékre, amelyeknek még soha nem hallottam semmilyen változatát – beszélt a könyv születéséről Zámborszky Eszter, aki szerint főként a rövidebb, kisgyerekeknek szóló elbeszélések kerültek a kötetbe.

- Fontos szempont volt a szerkesztés során az is, hogy a vármegye minél több területéről származó meséket mutasson be a könyv. Feltüntettük, kik és melyik településről gyűjtöttek. A karcsai népmesék hangsúlyos szerepet kaptak: egy helyi pedagógus, Nagy Géza tíz éven keresztül jegyezte le a faluja összes, szájhagyomány útján élő meséjét.

A könyvet illusztráló Rácz Anikó is igyekezett megjeleníteni rajzaiban a különböző térségekre jellemző népművészeti hagyományokat.

- Év elején kerestek meg ezzel a lehetőséggel. A munka négy hónapot ölelt fel. Kutatómunkába kezdtem: utánajártam, hogy az adott településeken, ahonnan egy-egy mese származott, milyen népművészeti értékeket őriznek. Nagyon sok ilyet találtam – ezeket pedig beépítettem a képekbe - beszélt az illusztrátori munkáról Rácz Anikó.

Csütörtökön a legfontosabb kritikusok, a gyerekek is megismerhetik a Borsodi madárkát: több turnusban mintegy háromszáz, a vármegyében élő lurkót látnak majd vendégül a Megyeházán. Az elsős és másodikos kisiskolások nem csak a könyvet vehetik szemügyre, de egy interaktív játék során maguk is a mesehősökké válhatnak majd.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!