Ugrás a tartalomra

Felavatták Halmay Béla egykori polgármester emléktábláját

Muntyán Bernadett
Utoljára módosítva
2019. május 09. csütörtök 21:46
A Nagyavas, Rácz sor 370-es pincéjén csütörtök délutántól már tábla emlékezteti a miskolciakat a polgári értékekre. A Polgármester pincéjének falán avattak táblát, Halmay Béla egykori polgármester emléke előtt tisztelegve.
Végh Csaba képgalériája!

Kapusi Krisztián történész kiemelte Halmay Béla életének fontosabb mérföldköveit. Megtudhattuk, hogy az első világháborúban frontszolgálatot teljesített: 1914. augusztus 27-én utazott el, csecsemő korú fiát és kislányával várandós feleségét hagyta itthon. 7 évet töltött hadifogságban. 1926. július 15-én polgármester-helyettesnek választották Hodobay Sándor mellé. Leszih Andorral, a múzeum igazgatójával társszerkesztője és társszerzője volt az 1929-es Miskolc-monográfiának. Amikor Hodobay polgármester lemondott, 1935-ben közfelkiáltással Halmay Bélát választották utódjául, és –, amire nem volt még példa – egyből tízéves időtartamra kapott bizalmat. – Amikor a miskolci polgárról beszélünk, akkor egy embertípusról beszélünk, amelyet Halmay Béla testesít meg – zárta szavait a történész.

A polgári értékek megteremtőjeként öröksége a mai városvezetés számára és a miskolciak számára is követendő példát állít. Pfliegler Péter alpolgármester úgy fogalmazott, Halmay Béla kiváló polgármester volt. "Azt a polgári miliőt, azt a polgári környezetet akarta továbbvinni, és erősíteni, amelyet mi is szeretnénk" – mondta, hozzátéve: erre az egyik legjobb példa az Avas újjáélesztése. – Mintegy 3 milliárd forintot fordítunk a közeljövőben az Avas fejlesztésére, amit már idén el is kezdtünk: az első állomása volt a Bortanya újjáavatása, ami 120 millió forintból valósult meg – fogalmazott.

Mint mondta, külön öröm számára, hogy a miskolci polgárság a Polgármester pincéjének felújításával is hozzájárul ahhoz a felújítási sorozathoz, amelyet Miskolcon az Avassal kezdett meg a városvezetés. “Úgy gondolom, egy olyan polgári miliőt tudunk itt kialakítani, ahol a miskolciak kulturált borfogyasztás mellett, jól tudják majd érezni magukat.”

További hírek

Olvasnivaló