Ugrás a tartalomra

Futóversennyel búcsúztak a nyártól a Népkertben

Detzky Anna / Miskolc Televízió
Utoljára módosítva
2024. augusztus 25. vasárnap 15:27
Kicsik és nagyok, fiatalok és idősek egyaránt kipróbálhatták magukat a népkerti futókörön.
Osztie Tibor képgalériája

Miskolc Önkormányzata Nyárbúcsúztató Népkerti Futónapot szervezett augusztus 25-én vasárnap délelőtt, a park igen kedvelt futókörén. Az indulók gyermek és felnőtt kategóriában nevezhettek és versenyüket követően még egy ingyenes Jump fitness edzésbemutatón is részt vehettek. Bár mi nem futottunk, de a helyszínen jártunk. 

- Évente négy rendezvényt szoktunk szervezni a népkerti futókörön és hamarosan véget ér a nyár, ezért idén ez lesz a második eseményünk itt. Ebben az évben az első a Juniális Sportdélután volt. Két kategóriában indultak a futók. 11-től rajtoltak a gyermekek 12 éves korig, akiknek egy kört kellett teljesíteniük. Amikor ez véget ért, 11.15-kor indult el a felnőttek öt körből álló versenye. Náluk nem szabtunk meg felső korhatárt és az első három befutót Miskolc ajándékcsomaggal díjaztuk – nyilatkozta portálunknak Horváth Fatima, a miskolci önkormányzat Sport Csoportjának vezetője. 

Szeretik a miskolciak a futókört

A főszervező elmondta, hogy a résztvevőknek müzliszeletet és frissítő italt biztosítottak a verseny alatt. Fodor Nikoletta a Jumplovers sportoktatója pedig trambulinközpontú Jump fitness-t tartott 12.30-tól ingyenesen a futóverseny után mindazoknak, akik kilátogattak a Népkertbe. 

Fodor Nikoletta edzésbemutatójába a legkisebbek is bekapcsolódtak / Fotók: Osztie Tibor

- Miskolc lakossága nagyon szeret futni, ezért a rendezvényeink népszerűek. Minimum száz főre számítottunk. Összességében pedig az a célunk, hogy minél több emberhez eljuttassuk és megismertessük ezt a sportágat. Szeretnénk népszerűsíteni az egészséges életmódot, a testmozgást és a futókör használatát a miskolciak körében. Úgy tapasztaljuk, hogy a mindennapokban szinten bármely napszakban és időszakban fut valaki a körön – fűzte hozzá. 

Népszerűsítik a sportot

- Ez már visszatérő eseménye a város életének. Fontosnak tartom, hogy ma, amikor a digitalizáció és az okoseszközök meghatározzák a világunkat, ki tudjunk mozdulni a gépeink rabságából és egy ilyen közösségi élmény részévé válhassunk. Ezek a hagyományteremtő rendezvények szerintem nagyon jó alkalmat biztosítanak erre. A mai futóversenyre nem volt szükséges a különösebb felkészülés, vagy öltözet, mindenkit vártunk a Népkertbe – fejtette ki Badány Lajos, Miskolc alpolgármestere a Miskolc Televíziónak. 

- Úgy gondolom, hogy minden ilyen kezdeményezés a miskolciak nagy örömére szolgál. Erre a rendezvényre is évről évre többen látogatnak ki. Magam is örülök annak, hogy nagyon sok fiatal jön el erre az eseményre. Bízom benne, hogy a mozgás szeretete életformává válik számukra és mind gyakrabban találkozhatunk velük akár itt, a népkerti futókörön, vagy egyéb sportág művelőiként – osztotta meg.

Badány Lajos, Miskolc alpolgármestere nyitotta meg a rendezvényt

Megnyitó beszédében kiemelte, hogy a sport nemcsak a testet, hanem a lelket is edzi és kitartásra nevel. Sőt arra is megtanít, hogy közösségben, hogyan tudunk együttműködni. 

Elárulta, hogy a népkerti rekortán futópályával egy régi adósságát pótolta a város, amit a miskolciak szívesen fogadtak. Ennek folytatásaként a Dél-Kiliánban, a Dr. Peja Győző Emlékparkban egy hasonló pályát terveznek építeni. 

88 és 7 éves futó is nevezett

Stábunknak néhány futóval is sikerült még pár szót váltania az izgalmas verseny előtt: 
- Dolgoztam 14 éves koromtól, sokáig az építőiparban és 1990-től nyugdíjas vagyok. Beneveztem futni, mert a Kiliánban idősotthonban lakom és ez remek időtöltés, ráadásul az egészségemnek is jót tesz. Úgy éreztem, hogy itt kell lennem 88 évesen, mert most a futás éltet engem. Háromszor futottam maratont, aztán 42 kilométert és 10 kilométert is sokszor. A mai versenyen a célom annyi, hogy teljesítsem a kötelező öt kört – számolt be riporterünknek Kiss Istvánné Juli mama

- Egyébként azért is szeretek ilyen versenyeken indulni, mert közben sok mindenkivel megismerkedem a jó levegőn. Augusztus 20-án pedig lovaggá ütöttek, amikor az íjászatot is kipróbáltam – említette. 

Juli mamát a futás élteti közel a kilencvenhez

- Tetszik, hogy Miskolcon futóversenyt rendeznek. Még soha nem voltam igazi versenyen és szeretek futni, ezért úgy döntöttem, hogy benevezek. Élvezem, amikor használhatom a lábam és érzem a gyorsaságot. Szívesen nyernék, de a célom most a részvétel – foglalta össze gondolatait a 7 és fél éves Nagy Benedek.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!