Ugrás a tartalomra

Gasztroshowkkal kápráztatták el a borangolók ízlelőbimbóit

Muntyán Bernadett
Utoljára módosítva
2019. május 12. vasárnap 20:27
Gasztronómiai élményekben, ízekben, illatokban nem volt hiány az Avasi Borangoláson. Pénteken és szombaton kulináris workshopokon, gasztroshowkon vehettünk részt, ahol testközelből láthattuk (és kóstolhattuk meg) kedvenc séfjeink borral és sörrel párosított fogásait.
Fotók: Beregi László

Pénteken Ulu, a Kocsmaturista volt a műsorvezető a gasztroshow sátrában, a Palóczy emlékmű lábánál. 5 órától Pauli Zoltán és Vörös Attila alkotott: palkonyai tarhonya risottot, szarvasgombával, trinitás sajttal, Hilltop borral tálalva. Majd 6 órától feminista sördesszertet készített Papp Éci.

Szombaton, az a televíziós sztárséf, mesterszakács volt a „gasztrodélután” házigazdája, aki decemberben járt legutóbb Miskolcon, hogy bemutassa és dedikálja legújabb könyvét, melyben édesanyja receptjeit gyűjtötte össze. Bizonyára már mindenki kitalálta, hogy Bernáth Józsefről van szó. Délután 3 órától a séf vezetésével (vagy mondhatnám azt is, hogy kalauzolásával) elkezdődött az egész délután át tartó gasztroiskola, ahol nemcsak kóstolhattunk, de kérdezhettünk is kedvenceinktől.

Először Pataky Péter és Halász Norbert hozott egy kis sörös varázst a Borangolásba. Péter sörös varázslatának folyamatait követhették nyomon lépésről-lépésre a gasztronómia iránt érdeklődők. – A zip’s brewhouse Mango Pale Ale sörével ízesítették a majonézt, amibe chili is került. De volt az asztalon sült csülök, egy kis rákropogós, amit a majonézzel tálaltak – kezdte a nap összegzését Bernáth József. Őket követte Simkó Attila, aki egy grandiózus Rossita tortát készített a Grand Tokajjal. 5 órától pedig Bernáth József és Borbély Roland foglalta el a sátor színpadát. – Kicsit játszottunk, kicsit beszélgettünk – mondta nevetve. A végén pedig Dudás Szabolccsal, Juhász Mihállyal és Mester Miklóssal beszélgethettek a borangolók a kovászról, az élesztőkről, vagyis a kenyérkészítésről.

– Amikor az ember egy bizonyos borhoz szeretne ételt készíteni, akkor nagyon fontos, hogy amikor beleszagol, és belekóstol az ember, az első illat, és az első kortyol, milyen az első benyomása – részletezte. Mint mondta, amikor elkezdett gondolkodni, hogy mit készítsen a borhoz, akkor a fejében már megszületett egy étel, amit az angol csirke ihletett. Ezt a fogást a királynő egyik fogadására készítették. Currys majonézzel és aszalt sárgabarackkal tálalják a sült csirkét, amihez salátát is adnak. – Nekem ez az étel ugrott be először a nyékládházi borról, azonban rá kellett jönnöm, hogy ez nem működik a borral – idézte fel. „És akkor ott álltam hajnali 2 környékén, hogy tizenhétféle alkotóelem sorakozott a konyhapultomon, és mindent kipróbáltam mindennel.” Folytatta: sertés szűzhöz tettem egy kevés meggyes chiliszószt, és azt szilvalekvárral és krumplipürével tálaltam. – Amikor ezután belekóstoltam a fehérborba, azt hittem, hogy véletlenül a vörösből töltöttem – mondta.

– Nagyon tetszik a Borangolás, mint fesztivál ötlete, ez az első alkalom, hogy ellátogatok az Avasi Borangolásra – fogalmazott, majd hozzátette nevetve: bár túl sokat még most sem látott belőle, mert eddig főztek. „Télen inkább vörösboros vagyok, nyáron pedig inkább a fehérborokat kedvelem.”

Mint mondta, nagyon fárasztó volt egy ilyen gasztroshow házigazdájának lenni, de rendkívül felemelő érzés. – Fantasztikus, amikor szakmabeliekkel, barátokkal találkozik az ember, és egy egész napot tölthet velük – zárta szavait.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!