Ugrás a tartalomra

Gyerekfogászat – gyerekkorunk rettegett helyszíne

Répássy Olívia / Parai Roland
Utoljára módosítva
2021. október 14. csütörtök 14:58
A Kis-Hunyad utcában található az az épület, ahova gyermekfogászatra vitték át a diákokat az iskolákból például a nyolcvanas években. Utánajártunk, miért volt szükség ilyen lelketlen módszerre, illetve hogy mi lett az épületből.


videó: Parai Roland

Futószalagon vittek kínozni – tömören ezzel a három szóval jellemzem gyerekkorom fogászati élményeit, amik miatt még ma is félek a „fehérköpenyes gyilkosoktól”. Majd felsejlik egy homályos kép, ahol földszínű iskolai egyenruhában sorakoznak gyerekek egy emelvényen, hogy arctalanul üljenek be egy-egy padba az ismert Pink Floyd-dallamot énekelve. 

Úgy éreztem, muszáj bemennem ide, hogy szembesüljek a régi emlékekkel. A Kis-Hunyad utca 1. szám alatt található épületből már csak a tornác és az udvar maradt meg szinte eredeti állapotában. 

Fotó: Parai Roland

Az ingatlan jelenleg a felnőttképzéssel foglalkozó Jakab Oktatási Kft. tulajdonában van. Jakab Viktor, a cég ügyvezetője elmondta, nemrég néztek utána a ház történetének. – Az épületet 1910-ben dr. Kürcz Jakab aranydiplomás ügyvéd építtette, aki ügyvédi kamarai alelnök és Miskolc város örökös törvényhatósági bizottsági tagja volt. A terveket Stimm Lajos építész készítette. Akkor még Kun József utca 3. számra volt címezve az épület, később, a rendszerváltás előtti időkben Szabó Lajos volt az utca neve. Az ingatlan 1952-ben a Magyar Állam tulajdonába került kisajátítással az államosítás során. Egy 1973-as földhivatali bejegyzés szerint a Miskolc Megyei Város Tanács VB kezelésében volt és a Semmelweis Kórház alá tartozott, majd tulajdonosa jogutódlással Miskolc Megyei Jogú Város Önkormányzata lett 1991-ben – mondta az ügyvezető, aki hozzátette, ők 2003 novemberében vásárolták meg. – 2004-ben belső átalakításokat végeztünk, tantermeket alakítottunk ki. A belső udvaron lévő tornácot 2013-ban újítottuk fel, a homlokzatot és a tetőhéjazatot pedig 2020-2021-ben az épület műemlék jellegének megfelelően.

– A céget 1996-ban Jakab Andrásné hozta létre – mondta Supák Éva, a cég szakmai vezetője. – Ünnepségsorozatot szervezünk a cég huszonöt éves jubileumi fennállása kapcsán. Képzéseket szinte minden ágazatban szervezünk: gépkezelői, gépészeti, műszaki, építőipari, kereskedelmi, mezőgazdasági, gazdasági tanfolyamaink vannak. Több mint kétszázféle szakmai képzéssel foglalkozunk, mellettük pedig tréningekkel. Nemcsak szeptemberben indítunk képzéseket, hanem ahogy van megfelelő igény és csoportlétszám, akár nyáron is el lehet kezdeni tanulni vagy továbbtanulni – mondta a vezető.

fogászat

Ez van tehát most a régi gyermekfogászat helyén, de milyen volt a légkör itt évtizedeken keresztül? És kik alakították azt? Ezekről már Ormay Péter fogszakorvos beszélt nekünk. – Valamikor ötven évvel ezelőtt jártam először az épületben, akkor még gyerekként a fogászaton. Az egyik fogorvosnőtől, Bánfalvi Saroltától én is rettegtem, bár később megismerve, kiváló kollégának tartottam a főorvosnőt. Gyerekként még nem gondoltam, hogy jó pár évvel később, 1988-ban itt kötök majd ki munkavállalóként három évre – mesélte a doktor. 

Elmondása alapján Miskolcon két gyermekfogászat volt: a másik Diósgyőrben. A belvárosiba jártak a környékről, vagy például az Avasról és a Szentpéteri kapuból. Évente egy-két alkalommal vitték el az iskolák minden osztályát. Hat fogorvosi szék volt, ahol egy óra alatt kellett végezniünk mintegy harminc gyerek szűrésével és kezelésével, két fogorvosi székben pedig fogszabályzás folyt. Ez azt jelenti, hogy egy fogorvosnak egy óra alatt öt gyermek fogait kellett megnézni, majd megcsinálni. Egy gyerekre tehát átlagban tizenkét perc jutott. (Nálunk például, ha jól emlékszem, egyetlen lány volt, akinek soha semmit nem csináltak a fogaival, mert azok egészségesek voltak – a szerk. megj.)

– Bánfalvi Saroltának az volt a célkitűzése hogy a lehető legtöbb fogat rendbe hozza azonnal, mert a szülők nagyon ritkán hozták vissza gyermekeiket – emlékezett vissza Ormay Péter egykori főnökére, akiről egy 2016-os szaklapban In memoriam címmel emlékeztek meg. 

1942-ben született, „1965-ben végzett a Budapesti Orvostudományi Egyetem Fogorvostudományi Karán, Summa Cum Laude minősítéssel. 1967-ben szakvizsgázott Fog- és szájbetegségekből, majd Gyermek- és iskolafogászatból. 1966 szeptemberétől nyugdíjba vonulásáig (2000-ig) Miskolcon dolgozott a Gyermek- és Ifjúsági Fogászat vezető főorvosaként. 

Ő vezette be a megyében a széleskörű preventív tevékenységet, és Megyei Szakfelügyelő Főorvosként felügyelte is. A helyi fluoridkezelésről számtalan előadást tartott Magyarországon és Svájcban. Több cikket publikált gyermekfogászat és gyermekkori fogászati prevenció témakörökben. Az MFE Gyerekfogászati szekció elnökségi tagja volt” – írta róla Farkas Tamás Béla. – „Fontosnak tartotta és segítette kollégái szakmai fejlődését. Fogorvosok és asszisztensek generációi nőttek ki a keze alól”.

Ormay Péter elmondta, a fogorvosi képzéshez annak idején hozzátartozott, hogy néhány hónapot le kellett dolgozni gyermekfogászaton, ezért az orvosgárda sokszor cserélődött. Az itt dolgozó csapat nagyon jó volt, az épületet sokszor kellett javítani rossz állapota miatt, de előfordult, hogy gombát termesztettek a pincéjében.

– Óvodákat és bölcsődéket is elláttunk, ez utóbbiakhoz csak szűrni mentünk ki. Az iskolafogászaton pedig reggel 7-től 8-ig ambuláns kezelést végeztünk, majd jöttek az osztályok. A váró egy tanteremnek volt berendezve, ahol a tanárok akár órát is tudtak tartani, de volt több VHS-kazettánk is, amikről mesefilmeket vetítettünk, hogy oldjuk a feszültséget. (A Macskafogót felnőtt koromig csak részletekben láttam – szerk. megj.) Nagyon sok gyerek rettegve jött be, de mivel nagyon jó gárda dolgozott itt az alatt az idő alatt, amikor én itt voltam, remélem, szerettek minket a gyerekek – mosolygott a fogszakorvos.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!