Ugrás a tartalomra

Gyerekek ovációja fogadta, ahogy rablókat fegyvereznek le rendőrkutyák

Kujan István
Utoljára módosítva
2024. október 03. csütörtök 14:13
Nyugalom, ez csak egy bemutató volt!
Osztie Tibor képgaléria

Nyilvános rendőrkutya-kiképzést tartott Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Rendőr-főkapitányság csütörtökön a miskolci Népkertben. Az apropót az Állatok világnapja adta. Több osztálynyi általános iskolás diák vonult ki (a rossz idő ellenére is) a Népkertben kialakított, átmeneti kiképzőpályához. Az elkordonozott, nagy tér látványos bemutatókat ígért.

– Kérünk mindenkit, hogy ne sikongasson a kiképzés alatt, mert a kutyákat megzavarhatja; inkább tapssal fejezzétek ki a tetszéseteket – hangzott el a program legelején a szervezők részéről, és a gyerekek igyekeztek is maximálisan ehhez tartaniuk magukat.

... ami nem lehetett könnyű, hiszen már az első percekben látványos akciókkal „melegítették” a hangulatot a kutyák és kiképzőik. A fiatalok hol nevettek a földre huppanó rablón, amint a rendőrkutya leteperte, hol elkerekedett szemmel hőköltek hátra, látva, milyen elánnal fegyverzi le az eb egy férfit, amint az a rendőrökre támadna.

Fotók: Osztie Tibor

– Egy ilyen nyílt nap azért fontos, mert másabb körülmények között, nagy közönség előtt tudjuk felkészíteni a kutyáinkat – mutatott rá érdeklődésünkre Asztalos Zoltán, a Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Rendőr-főkapitányság rendőr alezredese, aki a kutyák képzését koordinálja.

Hozzátette: így igyekeznek reprodukálni, amikor tömegben kell dolgozniuk, feladatokat végrehajtaniuk.

– Ugyanakkor szeretnénk meghozni a gyerekek kedvét a kutyatartáshoz is, akik aztán idővel akár kutyás rendőrök lehetnek – mondta.

Mint megtudtuk, a vármegye valamennyi szolgálati kutyája eljött a mai alkalomra, voltak köztük járőrkutyák, keresőkutyák, nyomkövető kutyák. Fegyelmező gyakorlatokat végeztek velük, pórázon és póráz nélkül sétáltak vezetőik mellett. Aztán bemutatták, mennyire engedelmeskednek a vezényszavaknak. Volt igazoltatás, támadó személy elfogása, és láthattuk bevetés közben a kábítószerkereső kutyákat is.

A rendőrkutya-kiképzés mellett a Kistokaji Kutyasuli bemutatóját is megtekinthették a diákok, de más, az állatvédelemmel érintett partnerszervezetek is kitelepültek. Itt volt például Hegyi Flóra egzotikus állatokkal foglalkozó élménypedagógus, az Aggtelek környéki állatmentéseiről ismertté vált Jony Wispo, a Mályi Természetvédelmi Egyesület - Madármentő Állomás, valamint a Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Balesetmegelőzési Bizottság is.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!