Ugrás a tartalomra

„Hagyják békén az ős-perecesieket!”

Kujan István
Utoljára módosítva
2019. június 24. hétfő 16:20
Júliusban aláírásgyűjtésbe kezdenek a pereceseik, a szarkahegyiek és a bulgárföldiek, valamint Pakusza Zoltán, a Mi Hazánk Mozgalom önkormányzati képviselője – jelentették be hétfőn, sajtótájékoztatón. A politikus és helyi lakosok elmondták: elegük lett a mélyigénytelen beköltözőkből.

A város egyik legszebb kertvárosi övezete Pereces. A fejlődő Miskolc értékes része kellene, hogy legyen az itt élők szerint; egy falu a városban, ahol nyugodt környezetben, békésen lehetne éldegélni. Ilyennek ismerték és szerették meg ugyanis a városrészt a helyiek, vagy itt telekkel rendelkezők, ez azonban mostanra kezd megváltozni – mondták el többen is érdeklődésünkre.

– A lovas mezőőrök rendszeresen járőröznek erre, mégis sokszor hallani falopásról – kezdi sorolni a bajokat a perecesi születésű Petrán Ferencné. – Sok idős ember egyszerűen itt hagyta a házakat, mert félt. Mi legutóbb a rendkívül szemetes buszjáraton rökönyödtünk meg.

Fotó: Végh Csaba

Húsz éve lakik a Szarkaláb-dűlőn Dargai Sándorné, aki elmondása szerint ilyen szeméthegyeket még nem látott, cikázó patkányokkal ráadásul. – Az újonnan beköltöző családoknál nincs víz, vécé, a gyerekek viselkedése tűrhetetlen, a szennyvizet az utcára vezetik ki. Talán ha ide is telepítenének térfigyelő kamerát, akkor az illegális szemétlerakások is megszűnnének…

A Bulgárföldön élő Völgyesi Bélánénak a szíve szakad meg a perecesi telkük miatt, aminek egyre csökken az értéke. A szomszédos ingatlanokról is „visznek mindent”, mondja. Hiába szedték össze a nyugdíjas egyesületükkel a szemetet, két nap múlva újra tele volt hulladékkal a környék. – Siratjuk a régi, jó dolgokat; sokan, sokat dolgoztak ezeken a telkeken, ahová kimehettek a hétvégén. Most mit csináljunk ezekkel? – teszi hozzá.

A perecesi Veres Pál határozottabb fellépést kér a hatóságoktól, hogy a jogszabályok betartásával járjanak el azokkal szemben, akik felrúgják az együttélés szabályait. Hatósági eszközökkel kényszerítsék őket arra, hogy legalább megközelítőleg tisztességes életet éljenek. – Hagyják békében az ős-pereceseiket, akik maguknak építkeztek fiatalként, hogy majd idősebb korukban nyugodtan, békében éljenek – mondja.

Pakusza Zoltán, a Mi Hazánk Borsod-Abaúj-Zemplén megyei elnöke, önkormányzati képviselő úgy fogalmazott: az itt lakóknak „elegük van abból, hogy a zártkerti ingatlanjaikba mélyigénytelen lakók költöztek be”. – A lakcímkártyák, a lakhatási engedélyek kiadása kardinális kérdés véleményem szerint. Jelenleg szinte minden feltétel nélkül kiadják. Nincs szabályozva például az, hogy az ingatlanon legyen megfelelő szennyvízelhelyezés, kémény, áramellátás. Aki pedig megkapja a lakcímkártyát, az a város szociális ellátórendszerére is rá tud akaszkodni – mondta.

Hozzátette: olyan bűnözési formák jelentek meg a környező városrészekben is, amelyek eddig nem voltak jellemzőek: illegális szemétlerakás, drog stb. – Nem fogjuk hagyni, hogy a közösségi együttélés szabályait betartani képtelen emberek miatt az itt élőknek el kelljen hagyniuk a környéket, és hogy elértéktelenedjenek ezek az ingatlanok. Egy élet munkája mehet tönkre – fogalmazott. – A helyiekkel közösen aláírásgyűjtést kezdeményeztünk annak érdekében, hogy felhívjuk erre a hivatalos szervek figyelmét. Sürgősen változtatni kell.

Újságírói kérdésre elmondta, szeretnék, ha legalább a lakosság 70-80 százaléka aláírná az íveket. Perecesen egyébként 2800-3000 fő él. A politikus és a lakosok elsősorban a kormányhivataltól és az országgyűléstől várják a megoldást.

A témával kapcsolatban megkerestük a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kormányhivatalt, válaszukkal frissítjük cikkünket. 

 

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!