Ugrás a tartalomra

Harmadik alkalommal cseréltek szerepet az ifjú jogászok

minap.hu
Utoljára módosítva
2019. április 26. péntek 16:04
A Miskolci Járásbíróság szervezésében idén április 26-án, immár harmadik alkalommal ölthették fel az ifjú jogászok a bíró, az ügyész és az ügyvéd talárját, majd mérhették össze szakmai tudásukat a Jogászi Szerepcsere Napja jogesetmegoldó versenyén. Az esemény kapcsolódik a Pálinkás György emlékévhez.
Fotó: Végh Csaba

A Miskolci Törvényszék elnöke, Répássy Árpád évek óta elkötelezett a bíróság történelmi hagyományainak feltárása és ápolása iránt, mely nélkül nemcsak a jelen, de a jövő jogászainak felkészítése és munkája is elképzelhetetlen. Éppen ezért kiemelt figyelmet fordít arra, hogy mindazt a gazdag szakmai anyagot, amely az elmúlt időkből ránk maradt, gondos figyelemmel adhassa át a bíróság a következő generációknak. Ebben az évben a Pálinkás György tanácsvezető bíró életútja és munkássága tiszteletére hirdetett emlékév keretében versenyezhettek a jogászi társszervek ifjú titánjai.

A rendezvényt Kőváriné Vágási Erika, a Miskolci Járásbíróság elnöke nyitotta meg, aki köszöntőjében hangsúlyozta, hogy bár a bíróság jelentős társadalmi szerepvállalásának köszönhetően ma már egyre nagyobb betekintést nyerhetünk a szervezet életébe és munkájába, de mindezen ismeret megértése elképzelhetetlen a társszervek segítő közreműködése nélkül. – Közös felelősségünk, hogy az ifjúságot ne csak elméletben oktassuk, hanem olyan gyakorlati útmutatókkal lássuk el, melyek a kezdeti szakmai bizonytalanságok átlendülésében való segítségen túl egész pályafutásuk során stabil alapot adhatnak – mondta a járásbíróság elnöke.

Az emlékév névadójának életútját Szabó Nikoletta, az Encsi Járásbíróság bírája egy gazdag fotómontázson keresztül mutatta be a versenyzők és a vendégek számára. Pálinkás György, a Miskolci Járásbíróság egykoron legtöbb halálos ítéletet kiszabó bírája – a XX. század történelmi fordulatai ellenére – olyan szakmai odaadásról tett tanúbizonyságot, mely nemcsak méltó példa a jelenkor jogászainak, hanem egyben mérce is a hivatás iránti alázatuk számára.

Pálinkás György 1929-ben született Budapesten. Bíró családból származik. Iskoláit Vácott, Budapesten és Szentendrén végezte, ez utóbbi helyen kapta első állását a járásbíróságon. Csak huszonhat évesen, 1954-ben kezdhette meg jogi tanulmányait az ELTE-n. 1959-ben tett bírói vizsgát, '60-tól már hivatalba is lépett. Bírónak a Miskolci Városi Bíróságra nevezték ki, eleinte főként közlekedéssel kapcsolatos bűncselekményeket tárgyalt. 1976-ban a Legfelsőbb Bíróságra került, ahol már főként életellenes bűncselekményeket elkövető kerültek a keze alá. Kollégái úgy emlékeztek vissza rá, hogy élmény volt vele tárgyalni. Hatvanhét évesen mentették fel bírói hivatásából. Haláláig tanított a Pázmány Péter Katolikus Egyetemen. Úgy tartotta, a bizonyítékrendszerekben egyetlen egérlyuknyi rés sem lehet, továbbá hogy egy bíró soha nem haragudhat a vádlottra. 2004-ben halt meg Budapesten.

Az emlékév a harmadik a sorban, az előző években Csillám Istvánra és Bodnár Ödönre emlékeztek.

Az idei verseny során a bíróság mellett a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Főügyészség, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Ügyvédi Kamara, a Miskolci Egyetem, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Igazgatósága és Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kormányhivatal 3 fős csapatai mérték össze tudásukat az előre kiadott, de valódi ügyeken alapuló jogesetek megoldásán keresztül, büntető, polgári, munkaügyi és közigazgatási szekcióban. A zsűri tagjai is a társszervek jeles képviselőiből kerültek ki, hogy minél több és összetettebb szempontú értékelés alá essenek a játékosok jogi megoldásai.

A versenyen megmutatkozott a jövő is: a Via Video távmeghallgatási rendszer és a Globalspeech beszédfelismerő program segítségével ma olyan bíróságok működhetnek, melyek jó néhány évvel ezelőtt elérhetetlen álmot jelentettek a szakma számára.

A zsűri döntése alapján polgári és munkaügyi szekcióban a Miskolci Egyetem csapatai kerültek ki győztesen, míg a közigazgatási versenyben a Nemzeti Adó- és Vámhivatal csapata ért el első helyezést. Büntető szekcióban idén a miskolci ügyészség csapata bizonyult a legjobbnak.

Az emlékév keretében megrendezett programsorozat következő állomása júliusban a bíróságok napja alkalmából szervezett ünnepi konferencia lesz, majd az őszi – szintén fiatal jogászok számára meghirdetett – cikkíró versennyel folytatódik. Az emlékév idén is a helyi jogászvilágot összefogó és már hagyománynak számító gálaműsorral záródik. A Miskolci Törvényszék legfontosabb célja ezekkel a programokkal és versenyekkel – a társszervekkel való jó kapcsolat elmélyítésén túl –, hogy annak a jövőnek a kapuját nyissa ki a jogászi szakma számára, mely méltó folytatása lehet a nemes múltú, sikeres jelennek.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!