Ugrás a tartalomra

Harminc éve segítenek a perem szélére szorult embereknek

Kujan István
Utoljára módosítva
2024. október 17. csütörtök 15:24
Idén harminc éves a hajléktalanokat és rászorulókat ellátó Napfényt az Életnek Alapítvány, a jubileum kapcsán ünnepséget tartottak csütörtökön a Baross Gábor úti intézményben.
Harminc éves a Napfényt az Életnek Alapítvány. Fotó: Mocsári László

Mérföldkőnek nevezte a jubileumi évet Tóth József, az alapítvány kuratóriumának elnöke, aki visszatekintésében hangsúlyozta: „sosem voltunk egyedül”, hiszen egy összetartó csapat végez elkötelezett munkát a szociális ágazatban.

A Napfényt az Életnek Alapítványt 1994-ben hozták létre, hogy a megnövekedett feladatoknak megfelelő szintű, hajléktalanokat és rászorulókat ellátó szociális és egészségügyi intézményt hozzanak létre, és annak működtetéséhez megteremtsék az anyagi forrásokat.

Ahogy azt az egyik alapító, Breitenbach Sándor az ünnepségen felidézte, folyamatosan tudtak fejlődni. 1995-ben létrehozták az alapellátást biztosító orvosi rendelőt, ahol ingyenes orvosi ellátást, valamint gyógyszereket tudtak biztosítani a városban élő hajléktalanok, illetve rászorulók számára. 1996-ban – az utcai gondozó szolgálat megkezdése mellett – megnyitották a nappali melegedőt, ahol száz fő számára tudták biztosítani a tisztálkodási, mosási lehetőséget, de akár okmányok beszerzését, telefonbeszélgetések lebonyolítását is.

1997-től egy átmeneti, krízis szállóval is rendelkeznek, ahol félszáz főt tudnak befogadni. 2000-től megkezdte működését a rehabilitációs otthon, ahol harmincan férnek el komfortosan, 2-3-4 ágyas szobákban. 2004-től már két lakást is bérelnek, ahol négy-négy főt tudnak elhelyezni. A legutóbbi fejlesztést pedig épp a napokban adták át – tudtuk meg Breitenbach Sándortól –: napelemes rendszert telepítettek az épület tetejére.

Az alapító beszéde végén kérte a város képviselőit, hogy folytassák a „kiegyenlített együttműködést”, ápolják és fejlesszék kapcsolatukat, hogy lehetőség szerint minél többen visszatérjenek a normális életbe.

Matiscsák Éva alpolgármester köszöntőjében úgy fogalmazott: „fontos, de nehéz feladat” ellátására jött létre az alapítvány, melynek munkatársai azóta is „töretlen elszántsággal és magas szintű, minőségű munkával” szolgálnak a szociális ágazatban. Kiemelte: az alapítvány munkája országosan is ismert és elismert.

– Fontos a társadalmi szolidaritás, az emberi méltóság megőrzése. Munkájuk során számíthatnak Miskolc vezetésére – mondta el az alpolgármester.

Radomszki Lászlóné, a Belügyminisztérium fogyatékosságügyi helyettes államtitkára egyéb elfoglaltsága miatt levélben köszöntötte a résztvevőket. Szintén a példaértékű munkát, az elszántságot és a szakmai alázatot emelte ki az alapítvány és munkatársai tevékenysége kapcsán.

Miután Orosz Atanáz, a görögkatolikus Miskolci Egyházmegye püspöke áldást mondott, Lőrincz Norbert, a Hajléktalanokért Közalapítvány elnöke is köszöntötte a jubileumi ünnepség résztvevőit. Kiemelte, a Napfényt az Életnek Alapítvány példát állít az egész országban, a Magyar Vöröskereszt, valamint a Máltai Szeretetszolgálat helyi szervezeteivel közösen hiánypótló tevékenységet végez Miskolcon.

 

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!