Ugrás a tartalomra

Hároméves a miskolci szállópor-mérőhálózat

minap.hu
Utoljára módosítva
2024. szeptember 10. kedd 11:11
A levegő minőségéről valós időben városrészi szinten tájékozódhatnak a miskolciak 2021. szeptember 2. óta.

A Miskolci Egyetem és Miskolc MJV Önkormányzata kétéves kutató-fejlesztő munkájának eredményeképpen, 2021-ben készült el a miskolci szállópor-mérőhálózat és a hozzá tartozó honlap, a pmmonitoring.hu a HungAIRy LIFE integrált projekt keretében.

A honlapon, valamint 2024 januárjától a PM monitoring applikációban Android és iOS rendszeren bárki számára elérhetőek a Miskolcon kihelyezett 60 mérőegység által mért légszennyezettségi adatok.

Mindkét platform egyre népszerűbb: a pmmonitoring.hu weboldalt 2021 szeptembere óta összesen 11.000 látogató kereste fel, a PM monitoring applikációt pedig 8 hónap alatt több mint száz érdeklődő töltötte le.

Az elmúlt három év adatai azt mutatják, hogy folyamatosan javul Miskolc levegőminősége. Jelentősebb szennyezettséget a fűtési időszakban és kedvezőtlen időjárási körülmények között mérnek a mérőegységekben található szenzorok, az év túlnyomó részében a város levegőminősége jó vagy kiváló. 

Jelenleg 10 db mérőegység tervezett áttelepítése van folyamatban a szomszédos településekre. Az áthelyezés célja, hogy tájékozódjunk a Miskolc környékén lévő települések levegőminőségéről, illetve arról, miként befolyásolják a városhoz közeli ipari és lakossági kibocsátások a Miskolcon mért szállópor koncentrációt. 

Az aktuális levegőszennyezettségi adatok itt érhetőek el:
www.pmmonitoring.hu

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!