Ugrás a tartalomra

Hétfőn az MVK is visszavált a tanrendre

minap.hu
Utoljára módosítva
2024. augusztus 31. szombat 14:34
Az iskolai tanévkezdéshez igazodva szeptember 2-ától tanítási időszaki menetrendre vált a Miskolc Városi Közlekedési Zrt.

Az ősz beköszöntével és az iskolák, óvodák, bölcsődék újranyitásával ismét megnövekszik az utasok száma városunkban. Ennek megfelelően a miskolci közlekedési vállalat a lakók igényeihez szabja viszonylatait, járatainak sűrűségét és megállóhelyeit. A cég által péntek reggel kiadott közlemény szerint így például a jövő héttől ismét közlekednek a 2-es villamosok, akárcsak a 12-es és a 20A-s autóbuszjáratok. Ugyanakkor – ezzel szoros összefüggésben – munkanapokon napközben nem közlekednek a 20-as autóbuszjáratok.

A város diktálja

További változás még, hogy a menetrendkönyvben bekeretezéssel jelölt 16-os autóbuszjáratok a Diósgyőri Tagkórház és Rendelőintézet érintésével közlekednek. Legfőképp a közeli gimnázium növendékei számára örömhír, hogy az Avas kilátó végállomásról a 12:00 és 16:30 között induló 35-ös autóbuszjáratok megállnak a Fényi Gyula tér megállóhelyen is.

– Utasaink kérésére egyetemi vizsga- és szüneti időszakban a Búza tér végállomásról 06:50-kor, 07:03-kor, 07:13-kor és 07:23-kor induló 20A-s autóbuszjárat a Tanulmányi épületek megállóhely és az Egyetemváros végállomás érintésével közlekedik – számolt be a vállalat villamosközlekedési igazgatója lapunknak.

Juhász Jánostól egyebek mellett megtudtuk azt is, hogy szeptember 5-étől, minden héten csütörtöktől vasárnapig ismét közlekednek ingyenesen igénybe vehető járatok az Avas kilátó végállomás és az Auchan Dél Áruház között. Hangsúlyozta: az autóbusz célja, hogy az áruházba biztosítsa az ingyenes eljutást, ezáltal az Auchan Dél irányába csak felszállni, az Avas kilátó irányába pedig csak leszállni lehet a járműről. (Annak menetrendjéről bővebben lapunk ötödik oldalán olvashatnak.)

A MÁV-ra is figyelni kell

A villamosközlekedési igazgató egyúttal emlékeztetett egy látszólag kevésbé az MVK-hoz kapcsolódó fejleményre is: hétfőtől a 80-as vasútvonalon (Budapest–Hatvan–Miskolc–Sátoraljaújhely), a Miskolc és Emőd közötti részleges vágányzár miatt módosított menetrend szerint közlekednek a vonatok, ennek következtében – többek között – változik az első és az utolsó vonatok indulási, illetve érkezési időpontja is.

Ahogy arról múlt heti számunkban már beszámoltunk: szeptember 2-ától október 18-áig Miskolc-Rendező pályaudvar és Nyékládháza, valamint Nyékládháza és Emőd között újítják fel az egyik (bal) vágányt, valamint éjszakánként Miskolc és Nyékládháza között a másik vágányon is végeznek munkálatokat.

A felújítás ideje alatt csak egy vágányon, több sebességkorlátozás mellett – Füzesabony és Miskolc között többlet megállási helyekkel – közlekedhetnek a vonatok a munkálatokkal érintett vonalszakaszokon, ezért óránként és irányonként napközben csak egy-egy személyszállító vonat tud áthaladni, emiatt jelentősen módosul a menetrend. Ezért az utasoknak Budapest—Miskolc viszonylatban mintegy félórával hosszabb eljutási időre kell számítaniuk.

Ehhez igazodva az MVK többletjáratokat indít minden naptípusban az alábbiak szerint: a 901-es autóbuszjárat Felső-Majláth végállomásról 02:15-kor, az 1VP jelzésű villamospótló autóbuszjárat a Tiszai pályaudvar végállomásról 01:10-kor, a 935-ös autóbuszjárat a Szondi György utca végállomásról 01:10-kor, míg az Avas kilátó végállomásról 02:20-kor indul majd.
A szeptember 2-ától érvényes városi menetrend elérhető az mvkzrt.hu/menetrend/menetrendek oldalon.

Olvasnivaló