Ugrás a tartalomra

Hogyan élezzünk metszőollót házilag?

minap-hu
Utoljára módosítva
2023. január 12. csütörtök 12:12
A gyakorlottabb kertészek számára nyilvánvaló, hogy a kertészkedés nem csupán abból áll, hogy gondját viseljük a növényeknek, betakarítjuk a terményt, összeseperjük a lehullott faleveleket, és a többi.

Hisz mindezeken felül nem szabad elfeledkezni a munka során használt szerszámok karbantartásáról sem, különben egyszer csak azon kapjuk magunkat, hogy minden eszközünk használhatatlanná vált. Pontosan emiatt nem szabad elhanyagolni többek között a metszőollók rendszeres élezését sem.

A precíz munka csak kifogástalan állapotú szerszámokkal lehetséges

A metszőolló lelke a többi vágóeszközhöz hasonlóan a penge, és mint minden pengével rendelkező szerszámnak, használat során ennek is folyamatosan kopik az éle. Ez persze egy-egy alkalom során csupán mikroszkopikus méretű károsodást jelent, így szabad szemmel nem látjuk, de egy bizonyos idő után már érezni fogjuk a különbséget.

Amikor a pengének már a vékonyabb ágak is gondot okoznak, a lágy szárú növényeket pedig nem elvágja, csak szétnyúzza, akkor nincs mese, itt az ideje az élezésnek, lehetőleg minél hamarabb. Az életlen metszőollóval egyrészt a saját dolgunkat is megnehezíjtük, másrészt a növényekben is kárt teszünk. 

Hogyan kell megélezni egy metszőollót?

Nézzük is a folyamat legfontosabb lépéseit röviden:

1. Az előkészület: mielőtt nekiesnénk az éleknek, tisztítsuk meg az eszközt minden szennyeződéstől, különösen a pengék mentén! A műveletet egy puha, tisztítószeres ronggyal végezzük, makacsabb kosz esetén használjunk némi benzint!

2. Az élezést fenőkővel végezzük! Egyirányú mozdulatokkal húzzuk végig a pengén többször egymás után! Mellévágó metszőolló esetén csak a külső oldalt élezzük, ugyanis az él nem szimmetrikus. Mivel a belső oldalon így sorja keletkezik, ezért az élezés végén a belső oldalon is húzzuk végig 1-2 alkalommal a követ, hogy ezt eltávolítsuk! Rávágó ollónál viszont ügyeljünk arra, hogy a penge mindkét oldalát élezni kell, ráadásul úgy, hogy az él szimmetrikus maradjon, az élszög ne csorbuljon. Ez némiképp nehezebb feladat, ami több odafigyelést igényel, így érdemes apró lépésekben haladni, és mindig ellenőrizni a pengéket.

3. Miután végeztünk az élezéssel, újfent tisztítsuk meg a pengéket, hogy a maradék sorját is eltávolítsuk! Ha már egyszer belekezdtünk a karbantartásba, akkor érdemes a nyitószerkezet közelében lévő súrlódó részeket megolajozni, hogy könnyebb legyen a metszőollót nyitni és csukni. Ezt követően végezzünk pár próbavágást, hogy leteszteljük, sikeres volt-e az élezés!

Hogyan növelhetjük kerti szerszámaink élettartamát?

A megfelelő karbantartással eszközeink hosszú évekig kiszolgálják az igényeinket, és ritkábban lesz szükség a cseréjükre. 

A metszőollókat és a többi pengés eszközt évente egyszer célszerű elvinni egy köszörűshöz, aki profi gépekkel teljesen helyreállíthatja az élüket, és a már használhatatlanul tompa eszközökbe is új életet lehelhet. A kerti munka végeztével pedig ne maradjon el a szerszámok megtisztítása, valamint tároljuk őket napfénytől, nedvességtől védett helyen!
 

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!