Ugrás a tartalomra

Hogyan legyek programozó? - 5 lépés az induláshoz

minap.hu
Utoljára módosítva
2020. június 27. szombat 10:11
Melyik programozó képzést válasszam? Tényleg lehet piacképes programozói tudást szerezni diploma nélkül is? El fogok tudni helyezkedni IT szakmában, a programozás területén úgy, hogy nincs releváns tapasztalatom és eddig más területen dolgoztam? (x)

Eldöntötted, hogy programozó leszel, de rengeteg hasonló kérdés cikázik a fejedben? Ebben a cikkben a PROGmasters programozóiskola szakértőivel együtt áttekintjük, miket érdemes átgondolniuk azoknak, akik a közeljövőben programozóvá szeretnének válni.

Miért érdemes programozást tanulni?

A programozói szakma jövőbiztos karriernek mondható, hiszen egy nehezen automatizálható, kreatív szakma, és Magyarországon jelenleg körülbelül 25 ezer főre tehető a betöltetlen IT állások száma. Egyes becslések szerint csupán 10 éven belül, a jelenleg emberek által végzett munkák 52%-a automatizálható lesz, a programozás viszont nem tartozik ebbe a kategóriába. 

A programozás jól fizető, izgalmas munka. Egy olyan kreatív szakma, melyre szükség van a legtöbb iparágban, ezért bármilyen területen el lehet vele helyezkedni akár itthon, akár külföldön. Napjainkban pedig egyre jellemzőbb, hogy a munkáltatók a magas fizetésen túl rugalmas időbeosztást is biztosítanak a programozó kollégáknak.

5 lépés, hogy sikeres programozóvá válhass

A következőkben bemutatjuk azt az öt lépést, aminek mentén sikeresen elindulhatsz a programozóvá válás útján.


1. Célok megfogalmazása 

Fontos, hogy olyan programozó képzést válassz, ami segít elérni a célod. Éppen ezért a legelső lépés a reális célok megfogalmazása. Hova szeretnél eljutni és miért, mi a célod vele? Mennyi időd van rá, és ezt hogy tudod beosztani? A céljaid megfogalmazása után könnyebb lesz olyan online képzést választanod, ami mind típusában, időbeosztásában, és minőségében is megfelel az elvárásaidnak és céljaidnak.

Manapság rengeteg képzés elérhető és azt gondolhatnánk, ha egyszerre több mindenbe belevágunk, gyorsabban és több tudást szerezhetünk meg vele. Ellenben azok az online tanfolyamok, amik valóban minőségiek, valós és használható tudást adnak, valószínűleg nagyobb elköteleződést igényelnek és hónapokat is rá kell szánnod az elvégzésükre. Fontos, hogy olyan képzést válassz, amit végig tudsz csinálni, hiszen egy elvégzett tanfolyam jóval többet ér, mint két félbehagyott. 

2. Programozási nyelv választás

A rengeteg elérhető programozási nyelv közül nehéz lehet a választás. Érdemes megvizsgálni, hogy ezek közül valójában mire van piaci kereslet. A PROGmasters programozóiskola tapasztalatai szerint néhány technológia kiemelkedik, amire a vállalatoknak manapság a leginkább szüksége van.

Elsősorban a Java programozási nyelvet és a ráépülő technológiákat tanítják programozó képzéseiken, de más olyan területeket is érintenek, melyek a programozói karrier során hasznosak lehetnek: megismerheted a teljes szoftverfejlesztési folyamatot, a tervezéstől kezdve egészen az átadásig. 

A programozáson belül számos terület és különböző szakma létezik az IT szektorban. Érdemes ezeket tanulmányozni és végiggondolni, melyik szakmában szeretnél elhelyezkedni. Ha nem tudod, milyen IT karrier utak léteznek, a PROGmasters blogján olvashatsz a különböző IT szakmákról és kitöltheted IT szakma kvízüket, hogy megtudd, melyik szakma illene hozzád a legjobban.
 

3. Egyetem, képzés vagy egyedül tanulás?

Sokan karrierváltás során találnak rá a programozásra, amikor már nem szeretnének éveket egyetemen tölteni. Erre nincs is szükség, hiszen számos olyan képzés elérhető, aminek köszönhetően nem csak kevesebb idő alatt válhatsz programozóvá, de specifikusan azt tanulhatod, amit igazán szeretnél, valamint az időbeosztást is jobban megválaszthatod.

Azt nem javasoljuk, hogy egyedül, autodidakta módon vagy internetről tanulj meg programozni, ahhoz ugyanis egy túl komplex tudásról és szakmáról van szó. Továbbá, bár a megszerzett elméleti tudás vagy papír nem pótolhatja az éles helyzetekben elsajátított fejlesztői munkatapasztalatot, a képesítéssel ugyanakkor kitűnhet egy programozó a többiek közül, különösen akkor, ha alkalmazni is tudja a legújabb technológiákat.

A programozó képzés kiválasztásakor különösen fontos, hogy olyat válassz, ahol az oktatók felkészültek, valóban értenek hozzá és minőségi az oktatás. Továbbá az, hogy a kapott információt tudássá tudd alakítani a tanfolyam alatt, tehát, hogy gyakorlatorientált legyen a képzés. A PROGmasters kiscsoportos képzésekkel biztosítja a figyelmet minden diák számára.  
 

4. Programozóiskola választás

Programozást tanulni manapság már rengeteg módon, platformon és helyen lehet. Mégis, érdemes egy olyan programozóiskolát választani, ami kifejezetten erre szakosodott, már csak azért is, mert tisztában van a piaci igényekkel, igazán jó oktatók vezetik a képzéseket és valódi tudást szerezhetsz.

A programozóiskola kiválasztásakor fontos szempont, hogy gyakorlati tudást szerezhess a képzésen. A PROGmasters - mind kiscsoportos, mind online -  képzésein valódi projekteken, élesben, agilis környezetben, tesztelőkkel és scrum masterekkel együtt gyakorolhatsz, hogy valóban versenyképes programozói tudásra tegyél szert. A kiscsoportos órák biztosítják a lehetőséget arra, hogy bármennyit kérdezhess, igy biztosan minden érthető lesz és nem fogsz lemaradni. Továbbá a családias hangulatnak köszönhetően egymást segítve tanulnak és gyakorolnak a diákok, ami nagy motivációt ad a folyamatos fejlődésre.

Fontos szempont továbbá, hogy a képzés elvégzése után milyen lehetőségek állnak majd a rendelkezésedre a munkaerőpiacon. Az IVSZ (Informatikai Vállalkozások Szövetsége) független auditja szerint, a PROGmasters tantermi kurzusain végzett diákok 100 százaléka – a PROGmasters közvetítésével vagy önállóan – el tudott helyezkedni az IT szektorban: közel kétharmaduk a képzés utáni 1 hónapon belül, további egyharmaduk pedig 2-4 hónapon belül.  

5. Online képzések

Napjainkban a digitális átalakulásnak köszönhetően számos lehetőség elérhető online, többek között online programozó képzések is, amik remek alternatívák lehet számos esetben.

Az online képzések egyik legnagyobb előnye, hogy bárhonnan végezhetőek, így nincsenek távolsághatárok és akár olyan tanfolyamot is választhatsz, ami a városban, ahol laksz, nem elérhető. Így lehetőséged van akár olyan tanároktól is tanulni, akik földrajzilag messze vannak tőled. Többek között az utazási idő megspórolásának köszönhetően pedig kevesebb időráfordítás szükséges a tantermi képzésekhez képest. Az időbeosztásod is rugalmasabb lehet, kényelmesebb a bárhonnan végezhető tanulás és sok esetben az online tanfolyamok olcsóbbak, mint a tantermi, személyes órák. 
Továbbá sok ingyenes online tanfolyam is elérhető az interneten. Ha érdekel valamilyen téma, mielőtt elköteleződnél egy hosszabb online tanfolyam mellett, akár belenézhetsz egy rövidebb, ingyenes képzésbe vagy felkészítőbe.

Az egyetemi- és főiskolai képzésekkel szemben, ahol az anyag átdolgozása akár évekig is elhúzódhat, az online tanfolyamok készítői gyorsan képesek reagálni a szakmai, technológiai és tudományos változásokra. Éppen ezért sokkal szélesebb és színesebb tudásanyagra tehetsz szert egy online képzésen. Az online tanfolyamok továbbá teret engednek egyéni tanulási utaknak is. Nem utolsó szempont pedig, hogy az online tanfolyamok általában gyakrabban indulnak, mint a hagyományos egyetemi vagy tantermi képzések, igy könnyebben találhatsz olyat, ami nem csak a tudásodnak, de az időbeosztásodnak is megfelelő.
 

Ha egy olyan programozóiskola képzését szeretnéd választani, ahol valódi, versenyképes tudást és a végén IT állást kapsz, akkor válaszd a PROGmasters programozó képzéseit! A PROGmasters online programozó képzésein megtapasztalhatod a barátságos, támogató légkört és a jó hangulatot, ami garantáltan motiválni és segíteni fog az egész tanfolyam során. 

Kezdd el a PROGmasters ingyenes, 2 hetes IT karrier alapozó képzését, és ha van kedved tovább tanulni, jelentkezz bármely tanfolyamukra. Nézz szét az online programozó képzéseik között és találd meg a számodra legmegfelelőbbet. 
 

 

További hírek

Olvasnivaló