Ugrás a tartalomra

Hogyan válasszunk: játékos típusok és játékok

Bájer Máté
Utoljára módosítva
2021. február 15. hétfő 13:40
Aki valamelyik típusban magára ismer, annak megmutatjuk, szerintünk melyik játék illik hozzá.
Rengeteg olyan társas van, ami kicsit mélyebb élményt kínál, mint a Monopoly

Mivel évente több száz új cím jelenik meg a társasjátékok világában, így ágazatok alakultak ki: partijáték, családi játék, stratégiai és logikai játékok, de vannak ügyességi, fejlesztő és más, izgalmas mechanizmusokkal működő társasok is. Hatalmas a választék. Mégis gyakori kép a hipermarketek játékszekcióinál, hogy a család tanácstalanul áll, nézeget, szemlélődik, majd végül beteszi a kosárba a Monopolyt, mert azt ismeri egyedül a játékok közül. Pedig rengeteg olyan társas van, ami kicsit mélyebb élményt kínál, mint a cilinderes emberke és a játékpénzek. Gyakran előfordul az is, hogy a barátok lelkesen ajánlanak valamit, amiről csak a vaskos árcédula kifizetése után derül ki, hogy igazából nem is nekünk való.

Az alábbi cikkben erre a problémára keresünk megoldást: Puskás Csaba, a Gémeskút - Társasjáték Klub Miskolc alapító elnöke leírta azt a négy jól megkülönböztethető kezdőjátékos típust, akikkel eddig leggyakrabban találkozott. Emellett ajánlunk is passzoló játékokat az egyes típusoknak. Tehát, ha valaki magára ismer a leírtakból, azt is tudni fogja, hogy mivel érdemes indítani a barangolást a modern társasok szórakoztató, de szerteágazó világában. A játékok kiválasztásánál fontos szempont volt, hogy hazánkban, magyar nyelven is beszerezhető legyen mindegyik.

Első típus:

Alkalmi játékosok - nem elkötelezett társasjáték-rajongók, de szívesen játszanak, ha épp a buli úgy hozza.

Ajánlott játékok:

Robbanó cicák: könnyen tanulható, fordulatos társasjáték 2 - 5 játékos részére. Az átlagos játékideje rövid, csak 15 perc. Macskakedvelőknek és azoknak a játékosoknak kifejezetten ajánlott, akik szeretik az enyhébb stratégiai kihívásokat, és nem torpannak meg, ha keresztbe kell tenni a győzelemért néha a játékostársaknak.

Imagine: szintén nagyon eredeti játék 3 - 8 játékos részére, mely a működése tekintetében egy egészen kicsit hasonlít az Activityhez. Itt is feladványokat kell elmutogatnunk, de a lehető legújszerűbb módon, 61 átlátszó kártya segítségével, azokat egymásra pakolva, mozgatva. Az átlagos játékidő rövid, csak 15 - 30 perc.

Jógi: szinte tanulni sem kell, mégis működik. Az alapötlet kellően őrült. Semmi másra nincs szükségünk hozzá, mint a végtagjainkra, egyéb testrészeinkre, esetleg egy közepes adag humorra. Gyakorlatilag egy szőnyeg nélküli, szólómódú Twister, ami igencsak nyakatekert helyzeteket szülhet. 3 - 12 játékos részére ideális, játékideje nagyjából 15 - 20 perc.

Második típus:

Elhivatottabb alkalmi játékosok, akik szeretik a komolyabb kihívásokat.

Ajánlott játékok:

Kódfejtő: Asszociációs partijáték, amelyben két csapatvezető küld a saját csapatának körönként egy háromszavas üzenetet, amely mindig más sorrendben utal a négy kulcsszó közül háromra. A cél, hogy a mi csapatunk értse az üzenetet, de az ellenfél ne tudja dekódolni. 3 - 8 játékos részére kiváló, a játékidő 30-45 perc.

Kartográfusok: briliáns térképrajzolós taktikai játék. a játékosok újabb és újabb kártyákat felfordítva és azokhoz alkalmazkodva rajzolnak a saját térképükre. Ez a műfaj alapvetően egy gondolkodós, mégis könnyed, relaxáló játékmenetet biztosít. Ha nem célunk eltiporni a másikat, a térképünk színezésével is jól leköthetjük magunkat. 1 – 100 játékos játszhat egyszerre, egy játék nagyjából 30-45 perc hosszú.

Harmadik típus

Akik inkább kettesben játszanak.

Ajánlott játékok:

7 csoda párbaj: letűnt civiláziókat irányítunk három koron keresztül. A cél, hogy az ellenfélnél ügyesebben lavírozzunk a gazdaság, a tudomány és a háború lehetőségei között, magunkhoz ragadva a végső győzelmet. Közepesen bonyolult, mégis taktikus játék két fő részére, ami nagyjából 30 perc alatt lejátszható.

Hanamikoji: japán gésák szerelmét kell elnyernünk különböző ajándékokkal. A célunk, hogy ellenfelünknél több hölgy szívét hódítsuk meg. Remekül idézi meg a régi Japán hangulatát ez a szép kidolgozású kártyajáték, ahol számolgatni és taktikus döntést hozni egyformán fontos. Nagyjából 15 perc alatt az is eldől, ki lesz a gésák kegyeltje.

Negyedik típus:

Kezdő, de a kihívásokat kedvelő családos játékosok

Ajánlott játékok:

Azul: Sintra Üvegcsodái: A játékosok célja minél szebb üvegtáblákat építeni. Hogyan alkossunk maradandó csodákat úgy, hogy közben ne is pazaroljuk el a nyersanyagainkat? Ehhez megfelelő taktika és 30 - 45 szabad perc kell I. Mánuel király evorai kastélyában. Az Azult 2-4 játékos játszhatja.

Stone Age – Találd meg az utad: egy kőkorszaki család túlélésért folytatott küzdelmét irányítjuk. Dönthetünk: nyersanyagok gyűjtünk, vadászni indítjuk őket, vagy fejlesztéseket hajtunk végre. A győzelemhez több út is vezethet ebben a 2-4 játékos számára ideális, nagyjából 1,5 órát igénylő játékban.

További hírek

Programok

Jelenleg nincsenek programok!