Ugrás a tartalomra

Horgászok az online térben

Bájer Máté
Utoljára módosítva
2021. április 18. vasárnap 17:39
A világjárvány idején hazánkban megnőtt a horgászok száma. Ez évtől pedig a papíralapú ügyintézést jórészt felváltják az online tér adta lehetőségek.
Országosan jelenleg 700 ezer felett van a horgászok száma. Illusztráció: pixabay

 

Január 1-jétől bevezette a Magyar Országos Horgász Szövetség ( MOHOSZ) új számítógépes rendszerét, ebben minden horgász nyilvántartásba kerül, saját hozzáféréssel a központi adatbázishoz.

- Nagyon hasznos, sokrétű felületről van szó, ahol egy helyen intézhetőek az ügyek: lehet többek között engedélyeket, napijegyeket vásárolni, valamint például vizsgára is tudnak jelentkezni azok, akik szeretnének belekezdeni a horgászsportba – beszél az idei újításokról Kovács Gy. Zoltán, a Horgász Egyesületek B.-A.-Z. Megyei Szövetségének (HEBOSZ) elnöke. Ugyanilyen nyilvántartási rendszeren keresztül működik már a haltelepítések bejelentése, ellenőrzése és a halőri munka is. Ez az elektronikus átállás az év legnagyobb lépése.

A rend kedvéért

Kovács Gy. Zoltán elmondta, hogy a MOHOSZ partneri megállapodásban áll a kormánnyal: olyan közfeladatok ellátását vállalta magára, mint a vizek kezelése, haltelepítés, környezetvédelmi feladatok, valamint a vizek védelmével, horgászattal, horgászturizmussal kapcsolatos teendők.

- Óriási felelősség nehezedik tehát a horgászegyesületekre és a horgászokra egyaránt, hiszen Magyarország ivóvízbázisát használják szórakozásra, pihenésre, hobbijuk gyakorlása. A vizeink védelme óriási feladat. Ennek a teendőnek egy részét ruházta át a Földművelésügyi Minisztérium: nem csak a horgásztatás lehetőségét adták a MOHOSZ-nak, de az olyan kötelezettségeket is megkapta a szövetség, mint a vízkezelés, halvédelem és -őrzés, haltelepítés, valamint a vízpartot használók magatartásának ellenőrzése, a szabályok betartatása.

Papírmunka helyett

Az 50 hektárnál nagyobb vízterülettel rendelkező egyesületek már csak elektronikus úton adhatnak ki területi engedélyeket, napi és éves jegyeket. Minden regisztrált horgásznak saját felülete van, ott válthatja ki a szükséges okmányokat.

- A horgászok egy része még nem állt át az internetes felületek használatára. Ők, ha bemennek az egyesületük irodájába vagy a jegyeket és engedélyeket árusító horgászboltokba, akkor az ott dolgozók minden ügyintézésben segítenek nekik.

Január 1-jétől – az 50 hektárnál nagyobb vizeken – az ellenőrzést sem feltétlen papíron végzik a halőrök.
- A kiadott horgászkártyákon van egy kód. Az okostelefonjával erre fókuszálva az ellenőr láthatja a szükséges adatokat: melyik egyesület tagja a horgász, rendelkezik-e érvényes engedélyekkel, volt-e büntetve a múltban. A nyilvántartási rendszerben egyébként a halőrök munkája is nyomon követhető: látni lehet a mozgását, hogy milyen helyeken ellenőrzött, hány szabálysértés történt az ellenőrzés alatt. Magyarul az egész működési mechanizmusunk során csökkent a papíralapú adminisztráció.

Egyre több a horgász

- Nagyjából 3 évvel ezelőtt létszámnövekedésnek indult a hazai horgászközösség. Egyre többen váltottak engedélyt. Országosan jelenleg 700000 fő felett van a horgászok száma, közülük nagyjából 500000-en tagjai valamilyen egyesületnek. Mindez az intenzitás felerősödött a pandémia idején. A szomorú helyzetnek igen kevés pozitív hozadéka van: a horgászoknak azonban egyedi lehetőséget kínált, hogy – a megfelelő szabályokat betartva – a szabadban tölthessék az idejüket.

- A családok ki tudtak menni a vízpartra akkor is, amikor otthonainkba zárt minket a vírus. A tó mellett lehet tartani a megfelelő szociális távolságot, mégis élvezhetjük a természet nyújtotta örömöket. A horgászokat tehát kevésbé sújtja a vírussal kapcsolatos bezárás, ami miatt még többen fordulnak efelé a sport felé.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!