Ugrás a tartalomra

Irtják a rágcsálókat Miskolcon, van belőlük bőven

Bacsó István
Utoljára módosítva
2024. október 06. vasárnap 10:10
Szeptember elején kezdődött a városban a patkányok szokásos őszi irtása, hiszen ilyenkor kezdenek a távolabbi élőhelyekről a melegebb és élelemdús településekre behúzódni a tél elől.
Ideje van az irtásnak. Fotó: VCS-minap archív

Van is észlelés bőven, és nem csak a városszéli ingatlanoknál, hanem Miskolc belső részein is. Ami nem csoda, mivel a patakok medre, a csatornák mindent átszövő hálózata szinte sugárutak ezeknek az állatoknak, amelyeken bárhová el és bejutnak. Kedvenceik a meleg, nedves, védett zugok, lehetőleg tele rágcsálnivalóval, szeméttel, kidobott étellel, sőt, szinte mágnes nekik a macskáknak kitett étel vagy a téli madáretető. 

A Miskolci Városgazda Nonprofit Kft. a felelőse a közterületi rágcsálóirtásnak, a szakembereik a korábbi évekhez hasonlóan szeptember másodikával megkezdték a munkát. Az őszi főirtás első ütemben a belvárosban és a kiemelt idegenforgalmi területeken - Miskolctapolca, Lillafüred, Diósgyőri vár környéke - zajlik, amelyet a korábbi felméréseket alapul véve, a patkányok által leginkább fertőzött gócpontok követnek. Ilyenek például a bérházas városrészek, mint az Avas, Szentpéteri kapu, Győri kapu, Vasgyár, Kilián, valamint a várost átszelő patakok mederpartjai – tájékoztatta lapunkat a Városgazda. 

A köztereket a Városgazdának, az otthonainkat nekünk kell védenünk. Fotók: BI

Jelenleg a családi házas városrészek közterületein - Pereces, Hejőcsaba, Görömböly, Martinkertváros, Szirma - végzik az irtószerek kihelyezését. Az őszi főirtás második ütemében visszaellenőrzik az első ütemben kialakított irtószerkihelyezési helyszíneket, amelyek zöld festékkel vannak megjelölve. Az ellenőrzésen megállapítottak alapján folytatódik tovább a rágcsálóirtás. 

A kártevők által elfogyasztott irtószer pótlása mellett, amennyiben indokolt, újabb helyszíneken is kihelyeznek írtószert, valamint, a korábban kezelt patkányfészkek ellenőrzése is megtörténik, mind addig amíg azoknál életjelek tapasztalhatók. Így elérhető az állományuk csökkentése és a jelenlétük minimális szintre szorítása. Az általános rágcsálóirtások mellett a beérkezett bejelentések kivizsgálása és a közterületeken szükséges rágcsálóirtások is folyamatosan megtörténnek – ígéri a Városgazda. 

Ideje elővenni a patkány és egérfogókat a sufniból.

A szakvállalat munkatársai egészségügyi gázmesteri és kártevőirtó szakmunkás végzettséggel rendelkeznek, másoknak tilos a kihelyezett mérgekhez nyúlni. Az őszi főirtás napi négy fővel, hetente átlagban három napon történik Miskolc közigazgatási területén. Az irtás második üteme november 15-ig tart. A vállalat felhívja a figyelmet arra, hogy a védekezés csak úgy lehet eredményes, ha a magántulajdonban vagy bérleményben lévő területeken is elvégzik a rágcsálóirtást. Ezeken a területeken a patkányfertőzöttség megszüntetése a jogszabályok értelmében a tulajdonos vagy bérlő kötelessége.

Nem árt a csapdát rögzíteni, mert egy izmosabb példány akár el is szaladhat vele.

A Városgazda szerint a rágcsálók (patkányok és egerek) jelenléte és az általuk terjesztett betegségek, valamint az általuk okozott károk már régóta nagy veszélyt jelentenek többek között az emberekre is. A nagyobb városokban a környezeti feltételek és kiváló fészkelőhelyek kedvező feltételeket biztosítanak az életvitelükhöz és szaporodásukhoz. A macskáknak kihelyezett táplálék a közterületeken (főként a lakótelepeken) a patkányoknak könnyen hozzáférhető táplálékot jelent, és megnöveli a jelenlétüket és ez biztosítja az életmódjuk fenntartását. Visszatérő helyszínek az illegális szemétlerakó helyek is, valamint egyes közterületen tárolt kommunális hulladékgyűjtők környezete, ahol többször meg kell ismételni a rágcsálóirtást.

Mérget csak zárt dobozban tegyünk ki, mert belekóstolhat macska vagy madár is.

Hangsúlyozzák, hogy a rágcsálók, patkányok elleni védekezés, irtás csak úgy lehet eredményes, ha a magántulajdonban vagy bérleményben lévő területeken is elvégzik a rágcsálóirtást. Ezeken a területeken a patkányfertőzöttség megszüntetése a tulajdonos vagy bérlő kötelessége. A jogszabályok értelmében a hatóságok kötelezhetik a magánterület tulajdonosát vagy kezelőjét a szakszerű rágcsálóirtás elvégzésére, elvégeztetésére. 
Az utóbbi években tapasztalt enyhe téli időjárás (fagyok hiánya) rendkívül kedvező állapotokat biztosít a kártevők számára. A meglévő kedvező környezeti feltételek, a folyamatos táplálékforrások és a környezetükben lévő fészkelőhelyek meglétével kiegészítve, szinte megállíthatatlan kártevő szaporodást eredményeznek.

További hírek

Olvasnivaló