Ugrás a tartalomra

Ítélet a tésztaüzemben történt baleset vádlottjainak ügyében

minap.hu
Utoljára módosítva
2019. május 18. szombat 09:39
A Tiszaújvárosi Járásbíróság május 17-én hirdetett ítéletet annak a két vádlottnak az ügyében, akik annak ellenére dolgoztatták a sértettet a meghibásodott tésztadagasztó géppel, hogy annak hibás állapotáról mindketten tudtak.
Archív felvétel

A vádlottak egy-egy - és egymással kapcsolatban álló - tiszaújvárosi cég ügyvezetői voltak, melyek közül az egyik tésztafélék gyártásával foglalkozott. Az ügyvezetőként dolgozó vádlottak így felelősek voltak az üzemben használt gépek műszaki állapotáért és jogosultak voltak utasítást is adni az ott dolgozóknak.

Az üzem egyik tésztadagasztó gépe azonban meghibásodott, melyről a vádlottak tudtak. A gép ugyan működőképes volt, de tartálya fedelének felnyitásakor az ún. biztonsági kapcsolók nem léptek működésbe, így a gép nem állt le, hanem tovább dolgozott. Ebben a formában tilos lett volna üzemeltetni a dagasztógépet, hiszen munkavédelmi szempontból nem voltak adottak a biztonságos működés feltételei.

A sértett azonban azt az utasítást kapta az egyik vádlottól, hogy ezzel a meghibásodott géppel dolgozzon. Amikor a sértett felnyitotta a gép tartályát és belenyúlt, a forgásban lévő tengelyek leszakították a sértett bal alkarját. A vádlottak továbbá munkavédelmi eszközt sem biztosítottak a sértettnek és megfelelő balesetvédelmi oktatásban sem részesítették. A csonkolásos sérülés orvosi beavatkozás hiányában akár a sértett halálához is vezethetett volna. Az alkar elvesztésével járó sérülés maradandó fogyatékosságot okozott a sértettnek.

A vádlottakat maradandó fogyatékosságot okozó, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés elkövetése miatt mondta ki bűnösnek a járásbíróság, melyért fejenként 540.000 forint pénzbüntetésre ítélte őket. A büntetés kiszabása során a bíróság azt is figyelembe vette, hogy a vádlottak büntetlen előéletűek. Az eljárás során keletkezett több mint 1,5 millió forint bűnügyi költséget a vádlottak kötelesek megfizetni.

A bíróság ítélete nem jogerős, az ellen a vádlottak és védőik fellebbezést jelentettek be, az ügyész három nap gondolkodási időt tartott fenn nyilatkozata megtételére. Az ügy a Miskolci Törvényszéken folytatódik.

Az ügy részleteiről itt és itt olvashat.

Programok

-
Művészetek Háza
-
-
VOKE Vörösmarty Mihály Művelődési Ház
-
több helyszínen
-
Miskolci Nemzeti Színház