Ugrás a tartalomra

A jogász válaszol: Hitellel terhelt ingatlan közös tulajdonának megszüntetése

minap.hu
Utoljára módosítva
2024. június 30. vasárnap 19:15
Miskolci olvasónk levelében leírta, hogy a házasságát a bíróság felbontotta. Most levélírónk a házasság vagyonjogi vonatkozásait is szeretné rendezni.

Van egy közös lakásuk a volt férjével, amit forintalapú hitel felhasználásával vásároltak. Olvasónk szeretné megszüntetni a közös tulajdont a volt házastársával akként, hogy a tulajdoni illetőségét magához váltja a kölcsön átvállalásával. Kérdezi ezek után, hogy kell-e a jogügylethez a pénzintézet hozzájárulása, és ha igen, azt milyen feltételekkel kaphatják meg.

A házasság felbontása esetén a felek által kötött –ügyvéd által szerkesztett- szerződésben lehet megszüntetni a közös tulajdont. Ez akként is kivitelezhető, hogy a felek egyike lesz a kizárólagos tulajdonos úgy, hogy a másik fél tulajdoni illetőségét magához váltja, vagyis kifizeti volt házastársát.

Amennyiben azonban az ingatlant banki hitelt biztosító jelzálogjog és ezt biztosító elidegenítési és terhelési tilalom terheli, a szerződés érvényességéhez a pénzintézet jóváhagyására is szükség van. Nem elegendő a felek írásba foglalt megállapodása, mely szerint az egyik fél átvállalja a hitel törlesztését, ez csak akkor érvényes, ha ahhoz a bank kifejezetten hozzájárul.

A hitelátvállalás konkrét feltételeiről mindig a hitelt folyósító pénzintézetnél kell érdeklődni. A bank megvizsgálja az új helyzetet új hitelbírálat keretében. Ennek során ellenőrzik, hogy a lakás kizárólagos tulajdonát megszerző fél egyedül is hitelképes-e.

Ha nem, akkor a pénzintézet előírhatja új adóstárs és/vagy új készfizető kezes bevonását, esetleg pótlólagos ingatlanfedezetet is kérhet. A pótlólagos fedezetként felajánlott ingatlan nem lehet jelzálogjoggal terhelt, és nem lehet végrehajtás alatt. A hitelbírálatot követően dönti el a pénzintézet, hogy hozzájárul-e a szerződéshez. Ebben az esetben az ügyvéd által szerkesztett közös tulajdon megszüntetési okiratot jóváhagyja, és a házastársat a hitelkötelemből kiengedi.

dr. Strassburger Gyula ügyvéd

További hírek

Olvasnivaló