Ugrás a tartalomra

A jogász válaszol: A szülőtartás szabályai

dr. Strassburger Gyula ügyvéd
Utoljára módosítva
2024. március 23. szombat 08:49
Miskolci nyugdíjas olvasó keresett meg levelével, aki alacsony összegű nyugellátással rendelkezik, és egyedül él.

Levelében leírta, hogy két gyermeke van, akik jól keresnek, azonban róla mint rászoruló szülőről nem gondoskodnak. Azt a kérdést tette fel, hogy a nagykorú gyermekei kötelesek-e az ő megélhetéséhez hozzájárulni, és ha igen, hogyan érvényesítheti az ezzel kapcsolatos igényét.

Rokonaival – így gyermekeivel - szemben az jogosult tartásra, aki magát önhibáján kívül nem képes eltartani, és akinek tartásra kötelezhető házastársa, volt házastársa vagy volt élettársa nincs. Ha a kötelezett önként nem fizet, akkor bírósági úton kényszeríthető ki a tartásdíj.

A bíróság a tartás mértékét a jogosult indokolt szükségletei és a kötelezett teljesítőképessége alapján, határozott összegben állapítja meg. A jogosult indokolt szükségletei körében megélhetésének költségeit kell figyelembe venni. Az idős kora, betegsége, fogyatékossága vagy más ok miatt gondozásra szoruló rokon tartásánál a gondozás és ápolás költségeit is figyelembe kell venni.

A tartásra kötelezett a jogosult érdemtelensége esetén mentesülhet kötelezettsége alól.

Érdemtelen a tartásra az a nagykorú, aki a tartásra kötelezettel vagy vele együtt élő hozzátartozójával szemben olyan súlyosan kifogásolható magatartást tanúsít vagy egyébként olyan életvitelt folytat, amely miatt tartása a kötelezettől nem várható el.

Ha a szülő a tartási, gondozási és nevelési kötelezettségének eleget tett, a gyermek csak a vele szemben tanúsított kirívóan súlyos magatartás esetén hivatkozhat a szülő érdemtelenségére.

Nem köteles mást eltartani a törvény szerint az a személy, aki ezáltal saját szükséges tartását vagy a tartás sorrendjében a jogosultat megelőző személy tartását veszélyeztetné.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!