Ugrás a tartalomra

Közös célok között az egyetem egészségtudományi doktori iskolájának megteremtése

minap.hu
Utoljára módosítva
2022. november 09. szerda 16:48
Megújította együttműködési megállapodását a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Központi Kórház és Egyetemi Oktatókórházzal a Miskolci Egyetem. A partnerség biztosítja az Egészségtudományi Kar képzéseinek szakmai támogatását, az egyetem Egészségfejlesztési Stratégiájának megvalósítását, egyben hozzájárul a jövőbeli egészségtudományi doktori iskola tudományos hátterének a megteremtéséhez.
Fotó: Miskolci Egyetem

A Miskolci Egyetem és a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Központi Kórház és Egyetemi Oktatókórház, illetőleg jogelődjeik közötti intézményesített kapcsolat csaknem három évtizedes múltra tekint vissza. Az Észak-magyarországi régió vezető egészségügyi intézménye azóta az egyetem Egészségtudományi Karának gyakorlati oktatókórházaként támogatja az egészségügyi felsőoktatási képzést - írja közleményében a felsőoktatási intézmény.

„Az egészségügyi szakemberképzés önálló fejlődési utat járt be a Miskolci Egyetemen. Kihelyezett főiskolai tagozatból önálló Egészségtudományi Karrá vált, amely a szakképzéstől a mesterképzésig magas színvonalú szakmai oktatással járul hozzá a régió fenntartható fejlődéséhez” – emlékeztetett Horváth Zita, az egyetem rektora. Hozzátette: a Miskolci Egyetem a miskolci Ferenczi Sándor Egészségügyi Technikum átvételével az egészségtudományi oktatás teljes palettáját biztosítani tudja, regionális tudásközpontként pedig erősíti ezen a területen is a tudományos és kutatói háttér megteremtését.

„A kórház és az egyetem közötti együttműködés megújítását a korábbi megállapodások óta eltelt időben bekövetkezett, és az együttműködésre ható szervezeti és működési változások egyaránt indokolták. Az egyik oldalról változott az egyetem fenntartója, míg a másik oldalról küszöbön áll az egészségügy reformja, ami szerkezeti és szervezeti átalakulással jár majd” – hangoztatta Révész János, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Központi Kórház és Egyetemi Oktatókórház főigazgatója. Közös szándék, érdek és cél mindezt figyelembe véve az egészségügyi szakemberhiány csökkentése, a szakdolgozók utánpótlásának és színvonalas továbbképzésének a biztosítása, amivel hozzájárulhatnak a térség egészségügyi ellátási színvonalának emeléséhez – tette hozzá.

„Az Egészségtudományi Kar a megyei kórház bázisára alapozva stratégiai szempontok szerint újítja meg oktatási és kutatási struktúráját” – fogalmazott Kiss-Tóth Emőke, az Egészségtudományi Kar dékánja. Mint mondta: országos márkanevet építenek a képalkotó diagnosztikai területén, amely kórházi bázisra építve lehetővé teszi a minőségi gyakorlati képzés megvalósítását. Az együttműködés lényegi tartalmi részleteiről szólva kiemelte, hogy a kórház rész vállal az egyetem Egészségfejlesztési Stratégiájának a megvalósításában és fejlesztésében. Egybentámogatja, hogy egy egészségtudományi doktori iskola megteremtésével a teljes képzési ív megvalósulhasson a Miskolci Egyetem Egészségtudományi Karán.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!