Ugrás a tartalomra

A központi zár meghibásodásának okai, azok kezelése

minap.hu
Utoljára módosítva
2023. november 16. csütörtök 10:52
Az olvasók többsége emlékezhet rá, hogy néhány évtizeddel ezelőtt még igen gyakori dolog volt, hogy ha egy gépkocsi meghibásodott, akkor a tulajdonos felnyitotta a motorháztetőt, behajolt és szakértelemtől függően öntudatosan, vagy tanácstalanul, a fejét vakarva próbált rájönni, mi is lehet a hiba. Gyakori esetekben mestert kellett hívni az autóhoz. (Támogatott tartalom.)

A mai autók esetében ha hasonló dolog történik, sokkal ritábban találkozhatsz a fenti jelenettel. Ahogy több mester is megfogalmazta, a korszerű gépkocsik igazából mini számítógépek. Minden olyan mértékben elektronikus és számítógépesített, hogy a motorház felnyitásával nem sok meghibásodásra tudunk rálelni. Ehhez az kell, hogy jöjjön a mester, csatlakoztassa a fedélzeti számítógéphez a saját eszközét, amely egy rövid elemzés után kimutatja, hol is a gond.
 
Másik oldalról az elektronikussá váló autók kezelése kényelmesebbé, egyszerűbbé válik. A számos, az emberek életét megkönnyítő újítás közül mindenképp érdemes kiemelni a központi zárat. Ha szeretnéd látni, hogy néz ki ez a mechanizmus, íme képek a központi zárról a honlapról autoalkatreszonline24.hu.

A központi zár minden sofőr életét megkönnyíti, hiszen mennyivel egyszerűbb az autó felé közeledve megnyomni egy gombot a távirányítón, aztán csak felnyitni a csomagtartót és bepakolni a megvásárolt árut, vagy rögtön beülni, különösen télen. Korábban a zárba kellett dugni a kulcsot, elfordítani, megtörtént, hogy az befagyott, szóval egyértelműen egy hasznos újításról van szó.

De mi a teendő ha nem működik?

A központi zárak jellemzően univerzálisan működnek, vagyis a távirányító gombjának a megnyomásával az autó minden ajtaja kinyílik. A működésének a lényege, hogy magában a távirányítóban, amely elemmel működik, van egy vezérlő modul és ez az, ami felelős a zár működéséért. Felmerül a kérdés, hogy mit lehet tenni, ha egyszer csak nem működik a szerkezet.
 
A legalapvetőbb meghibásodási ok az lehet, hogy a távirányítóban lévő elem meghibásodik. Erről a legkönnyebben úgy tudunk meggyőződni, ha látjuk, hogy az eszközön lévő piros gomb nem világít, hogy a távirányító nem reagál a gombnyomásra. Ilyenkor mindössze annyi a teendő, hogy elemet cserélünk. De nézzük a komolyabb okokat.

Akkumulátor-hiba

Amikor reggel a sofőr kimegy a garázsba, megnyomja a távirányítót és nem történik semmi, az egyik dolog, amit érdemes ellenőrizni, az az autó akkumulátora. Megtörténhet ugyanis, hogy az már elöregedett, lemerült, a hideg miatt nem működik megfelelően. A megoldás egy feltöltés, vagy egy eszközcsere lehet.

Kábelprobléma

Ha nem a fenti két dolog áll a meghibásodás mögött, akkor gyakran mechanikai, vagyis a használatból adódó problémáról van szó. Ilyenkor a tulajdonosnak a zárak biztosítékait hasznos ellenőrizni, illetve azon vezetékeket, amelyek a zárrendszerhez vezetnek. 

Nem nyílik minden ajtó

Ha a sofőr azt tapasztalja, hogy a gombnyomásra nem nyílik az összes ajtó, a hiba kétféle lehet. A komolyabb, általánosabb eset, ha a vezérlő modul hibásodott meg, a kevésbé problémás pedig, ha a kérdéses ajtó zárrendszerében lévő villanymotor szorul javításra vagy cserére.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!