Ugrás a tartalomra

Lányok napja – mert a műszaki szakmák nem csupán a fiúkról szólnak

Miskolc Tv/minap.hu
Utoljára módosítva
2019. április 30. kedd 12:44
Immár 7. alkalommal várta a Miskolci Egyetem 3 műszaki kara a középiskolás lányokat, hogy a Lányok Napja országos rendezvénysorozathoz csatlakozva – kedden délelőtt – találkozhassanak a műszaki pályák szakembereivel, és kipróbálhassák magukat a tudomány, a technológia és a kutatás világában.
Fotók: Végh Csaba

„Egy nap, amikor fiatal lányok ezrei szereznek életre szóló inspirációt pályaválasztásukhoz. Egy nap, amikor az ország legjobb vállalatai, egyetemei és kutatóintézetei engednek bepillantást a kulisszák mögé. Egy nap, amikor a tudományos, technológiai és műszaki szakmák megnyílnak a lányok előtt.” – olvasható a lanyoknapja.hu weboldalon. A Lányok Napja az ország legnagyobb lányoknak szóló pályaorientációs napja, melyen az elmúlt években 250 iskolából több mint 10 ezer fiatal lány szerzett inspirációt jövőbeli elhelyezkedéséhez a legjobb technológiai vállalatok, egyetemek és kutatóintézetek programjain.

A Miskolci Egyetem idén is csatlakozott ehhez az országos kezdeményezéshez, és színes programokkal, interaktív bemutatókkal várta a lányokat. A programon továbbtanulási és karrier lehetőségekről is sok hasznos információt kaptak az érdeklődők. A megnyitó után a Műszaki Földtudományi Kar, a Műszaki Anyagtudományi Kar és a Gépészmérnöki és Informatikai Kar labortúráin vehettek részt az ideérkező hölgyek.

A programok között megismerkedhettek az üveg- és porcelánkészítés tudományával, a laboratórium szélcsatornájával, de színes kémiai és mikrobiológiai kísérletekkel, és tüzes játékokkal is várták őket. Voltak még itt zselészörnyek, ólommentes tündérfigurák, valamint csillogó alumínium ajándékok is.

Jakab Nóra, oktatásfejlesztési és minőségbiztosítási rektorhelyettes kiemelte, a nap célja, hogy kihangsúlyozzák, a műszaki szakmák épp’ annyira várják a hölgyeket, mint a férfiakat. Mint megtudtuk, labortúrákkal, tanbánya-látogatással, kísérletekkel, pásztázó elektronmikroszkópos és optikai mikroszkópos utazással, és számtalan eseménnyel próbálták kézzelfoghatóvá tenni a tudományt a lányok számára.

– Fontos, hogy ha a reál tantárgyak iránt érdeklődnek a lányok, akkor jöjjenek, próbálják ki magukat – nyilatkozta a Miskolc Televíziónak a rektorhelyettes, hozzátéve: a mai nap egy siker, mert 12 város 23 iskolájából, mintegy 200 lány látogatott el az egyetemre.

A felvételi jelentkezések alapján a műszaki szakmák iránt kb. 40 százalékban érdeklődnek a hölgyek.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!