Ugrás a tartalomra

A látássérültek életét könnyítő eszközök vására

minap.hu
Utoljára módosítva
2019. április 29. hétfő 15:20
Beszélő vérnyomásmérő, nagyítók és segítség a vásárláshoz – ezeket kaphatták meg, akik ellátogattak hétfőn a Vakok és Gyengénlátók Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Egyesületének székházába. A vásárlók többsége tagja az egyesületnek, így pénzügyi segítséget is tudnak nyújtani nekik.
Fotó: Mocsári László

Bemutatóval egybekötött vásárt tartott a VGYKE Láthatár segédeszközboltja. A Vakok és Gyengénlátók Közép-magyarországi Regionális Egyesületének eszközei között szerepelt beszélő konyhai és szobamérleg, kézi és digitális nagyítók és fehér bot. Barnóczki Gábor szerint ezek az eszközök elterjedtek a vakok és gyengénlátók körében. – Sokan használják ezeket, annak ellenére is, hogy drágák. Mi pályázatból tudjuk segíteni ezeknek a beszélő vagy tapintható eszközöknek a beszerzését, a fehér botot a tb is támogatja – mondta a helyi egyesület elnöke. – Évente egy-két alkalommal szervezzük meg ezt a vásárt, nagy az érdeklődés iránta. Vannak olyan eszközeink, amiket mi veszünk meg, tőlünk aztán tagjaink díjmentesen kölcsönözhetnek. Ezekkel szoktuk járni a megyét, hogy megismertessük a Kazincbarcikán, Mezőkövesden, Ózdon vagy akár Tiszaújvárosban élőkkel is. De természetesen segítünk abban is, hogy megtanítsuk ezeknek az eszközöknek a használatát – mondta az elnök.

Orosz Béláné már 1985 óta tagja az egyesületnek. – Nagyon rosszul látok, olvasni, írni már egyáltalán nem tudok. A számítógépen és a telefonomon is van olyan program, ami hangosan olvas nekem. Ugyanerre van szükségem a konyhában is, főleg hangok alapján tájékozódom, hogy felforrt-e már a víz, nem fut-e ki a tej, mennyi idő alatt sül meg a sütemény... Most beszélő mérleget szeretnék venni, hogy ki tudjam mérni a lisztet, cukrot, egyebeket. Nagyon jók ezek a vásárok, mert ezeket a speciális eszközöket itt lehet beszerezni – mondta Orosz Béláné.

Az egyesület elnöke jelezte a résztvevőknek, hogy ezen szolgáltatáson túl például megtanítanak bárkit a Braille-írásra és -olvasásra.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!