Ugrás a tartalomra

Madarat fájáról, embert emlékházáról

minap.hu
Utoljára módosítva
2023. május 10. szerda 16:46
Tematikus programokkal várta a látogatókat szerdán a madarak és fák napja alkalmából a Herman Ottó Emlékház.
Fotók: Mocsári László

A Magyar Madártani Egyesület bükki helyi csoportjának közreműködésével a Herman Ottó Múzeum tematikus programokkal, interaktív játékokkal várta az érdeklődőket a lillafüredi Pele-házban.

A madarak és fák napja a Föld napjának amolyan "testvérünnepe", melynek célja, hogy különböző megemlékezésekkel, rendezvényekkel a társadalom, különösen az ifjúság természetvédelem iránti elkötelezettségét kialakítsa, elmélyítse. Időpontja a hatályos természetvédelmi törvény szerint minden év május tizedike.

A látogatók szerdán megismerkedhettek Herman Ottó és a madarak kapcsolatával, megnézhették a madártani egyesület fotókiállítását és posztereit az év madarairól, egyúttal információt is gyűjthettek néhány ismert madárfaj párválasztási szokásairól, valamint a költés és a fiókanevelés szépségeiről, nehézségeiről.

Szó volt még az év madaráról, a barkóscinegéről is – a kerti séta során pedig megleshették a Pele-ház madarait, a különböző típusú odúk lakóit. A Herman Ottó Emlékház vezetője és múzeumpedagógusa a Miskolc Televíziónak elmondta: „az utolsó magyar polihisztor” közbenjárásával jelölték ki egykor a naptárban a madarak és fák napját. Melnik Marianna szerint döntő, hogy a felnövekvő generációk tagjaiban tudatosítsuk a természet védelmének fontosságát, s hogy megtanítsuk számukra, mennyire hasznosak a madarak élővilágunkban. 

További hírek

Olvasnivaló