Ugrás a tartalomra

Magyar kutatók áttörést értek el a demencia megelőzése terén

MTI
Utoljára módosítva
2019. március 02. szombat 09:52
Az elmúlt hetven esztendőben világszerte jelentős mértékben emelkedett az átlagos élettartam. A 195 ország adatait összesítő Global Burden of Disease című jelentés szerint 1950-ben a férfiak 48, a nők átlagosan 52 évig éltek, ugyanakkor 2017-ben már 72–76 évig.

Az élettartam emelkedése mellett rendkívül fontos az életminőség javulása, az időskorban jelentkező agyi betegségek kialakulásának megelőzése – írja a hirado.hu. Napjainkban a demencia világszerte ötvenmillió embert érint, és becslések szerint 2050-re ez a szám megtriplázódhat – hangzott el az M1 Életkor című magazinjában.

A magyar agykutatók áttörést értek el a demencia megelőzése terén. A Nemzeti Agykutatási Program által támogatott kutatás célja az agyi öregedés kimutatása és megállítása még a tünetek megjelenése előtt. A kutatócsoport új módszerével mérhető az agyi öregedés természetestől eltérő felgyorsulása.

Képünk csak illusztráció!

Azt vizsgáltuk meg, hogyan tudjuk a már betanított algoritmusok tudását felhasználni ahhoz, hogy jó agyéletkorbecslő módszereket dolgozzunk ki – ismertette Vakli Pál pszichológus, agykutató, az MTA tudományos munkatársa az M1 Életkor című magazinjában.

Úgy folytatta: ezek az algoritmusok megtanulják azt, hogy egy adott agyi felvételhez milyen életkor társul. Plusz-mínusz néhány év eltéréssel az agyi felvételből megállapítható, hány éves az adott személy, és azt lehet megfigyelni, hogy amikor tévednek, nem véletlenszerű a hibázás.

Ha a becsült agyéletkor magasabb, mint a vizsgált személy tényleges kora, az általában valamiféle megbetegedésnek a kockázatát jelzi előre.

Az eredményeknek azért van nagy jelentősége, mert igazolása annak, hogy még a tünetek megjelenése előtt jelezhető, ha az agyban olyan folyamatok indulnak el, amelyek majd valószínűsítik egy későbbi kóros probléma jelentkezését – hangsúlyozta Vidnyánszky Zoltán agykutató, a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) Agyi Képalkotó Központjának vezetője.

A magyar kutatócsoport új eljárásának köszönhetően öt évvel javult az agyéletkorbecslés pontossága. Ez az eredmény jelentős előrelépés a szellemi leépüléssel járó betegségek kialakulásának megelőzésében.

További hírek

Olvasnivaló