Ugrás a tartalomra

A magyar szív egy darabja – katonasportoló kapott emléktáblát Miskolcon

Kujan István
Utoljára módosítva
2020. szeptember 30. szerda 18:27
Jekelfalussy Piller György tiszteletére avattak emléktáblát szerdán a Herman Ottó Gimnáziumban, aminek főépülete egykor laktanyaként működött.

Az önkormányzat, a középiskola és a Magyar Szablyavívó Iskola kezdeményezésére mostantól egy fekete márványtábla emlékeztet a Ludovika Akadémián végzett honvédtisztre, aki Miskolcon teljesített katonai szolgálatot, majd Budapesten oktatott vívást. Piller György sportolói pályafutása alatt hat Európa-bajnoki címet szerzett, az 1932-es Los Angeles-i olimpián pedig egyéni és csapatversenyben is diadalmaskodott. Kapitányként négy olimpián vezette a magyar válogatottat.

Házigazdaként Madarász Péter iskolaigazgató arról szólt, hogy az épülettel együtt megörökölték annak múltját is. – Itt, ezen a kapun járt be 1920-25. között Piller György honvédtiszt. Édesapja és két idősebb bátyja is szolgált ebben az épületben. Közös otthonunk ez az épület; az ebben való hitünket fejezi ki az emléktábla.

„Minden idők egyik legjobb kardvívójáról” Ignácz Dávid, a város jegyzője azt mondta, korának kiemelkedő sportolójaként és egyéniségeként tartották számon. Sportkarrierjét Miskolcon kezdte. Rendkívüli céltudatosság és a minden áron győzni akarás jellemezte sportolóként és oktatóként is. Példaként állt kortársai és utódai előtt küzdeni akarásával, alázatával és egyen jellemével. – Életútja inspiráló: kitartással bármilyen cél elérhető, csupán hinni kell a győzelemben.

Piller György 1933-tól 1944-ig a Magyar Királyi Testőrségnél szolgált, 1944-ben alezredesként esett szovjet hadifogságba. – Katona, tanár, kardvívó és sportoló volt egy személyben. Méltó emléket állítottunk most számára – fogalmazott Sarudi Norbert, a II. Vitéz Vattay Antal Területvédelmi Ezred 10. Területvédelmi Zászlóaljának törzsfőnöke.

Részt vett az emléktábla avatásán Jekelfalussy Piller György egyik leszármazottja is. Maár András felidézte, nagyapja testvére volt az 1960-ban San Franciscoban elhunyt híres katonasportoló. – Különleges vívótehetségére Borsodi László, a „Géniusz” figyelt fel. Tőr- és kardvívásban is jeleskedett, országos és Európa-bajnoki címeket nyert.

Elmondta azt is, hogy a túlzottan németesen hangzó Piller családnevet „felsőbb” kérésre változtatta meg: édesanyja családnevét előnévként vette fel.

Az emléktábla elhelyezésének ötlete a Magyar Szablyavívó Iskola vezetőjétől származik. Máday Norbert néhány történetet mesélt el „arról a férfiról, aki egészen a rendszerváltásig nem lehetett más, mint kitaszított, hontalan katonatiszt”. – Ő egy igaz magyar volt, aki például megnyert egy olyan csatát a miskolci 10-es honvédekkel, amibe a németek bele sem mertek menni az I. világháborúban. A város szinte saját születésű fiaként figyelte Piller György pályafutását, egészen az olimpiai győzelméig. Akkor díszebédet tartottak a tiszteletére, festményt avattak róla. Tisztelték, szerették a katonák és a vívók is.

Vívóstílusa új fejezetet nyitott a magyar kardvívás történetében. Technikáját folyton változtatta, az alkalmazott stílust mindig az ellenféltől tette függővé, ezért vívása kiismerhetetlen volt.

– Azért jöttünk el Miskolcra emléktáblát avatni, hogy legyen itt is egy iránytű, igazodási pont; az igaz magyarság egyik fokmérőjét úgy hívják: Jekerfallusy Piller György. Aki többé nincs kitaszítva, nem hontalan. A magyar szívnek és léleknek egy darabja van ide felaggatva – zárta beszédét.

Mocsári László képgalériája

Az emléktábla leleplezését követően megszentelték, majd megkoszorúzták azt.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!