Ugrás a tartalomra

Már látszik, milyen alkotás készül a Hősök terén

minap.hu
Utoljára módosítva
2021. március 25. csütörtök 10:25
Felújítják a Minorita templomot, a régi tornyokat lebontják, újakat építenek talajon, a Hősök terén. A csaknem kilencszázmilliós beruházást a Magyar Kormány támogatja, és éppen ideje volt, hogy újjáépüljön Miskolc városképének egyik legreprezentatívabb épülete.
Képgaléria! Fotó: Juhász Ákos

Nemrég kerítették körbe a Hősök terének egy részét, egészen pontosan a szökőkút és vize övezte területet. Jó darabig nem lehetett tudni, mit építenek ott, most már azonban látszik, milyen alkotás készül. 

Szalay Antal, a Középület és Lakásépítő Zrt. műszaki igazgatója elmondta, a két torony lecserélése csak egy része a munkájuknak. – A Hősök terén csak egy hónapja dolgozunk. A további tetőszerkezeti munkálatokat már szeptemberben elkezdtük. Eredetileg úgy terveztük, hogy a bádogozást már fent, ötven méter magasan végezzük el, de végül ennek veszélyessége és hosszadalmassága miatt úgy döntöttünk, ezt is itt, a talajon csináljuk meg. Így a szoknyának csak az utolsó részét kell majd fent elkészíteni. Ez a rézlemez mennyiség a tornyoknál egy másfél tonnás többletteher lesz, ami nem jelent problémát a darunak. A sisakok alapszerkezetéhez a császárfa a Dunántúlról érkezett. Le kell bontanunk majd a régi tornyokat, és amíg fel nem kerülnek az újak, hosszú idő telik el, ami alatt a templomnak egyáltalán nem lesz teteje. 

Kormos Gyula, a templom tervezője elmondta, tavaly év elején kezdték a tervezést. – Rendkívül sok előzetes vizsgálatra volt szükség. Tíz szakértő készítette elő a munkát, közöttük fa- és műemlékes szakértő, valamint statikus. Szerettük volna megmenteni a tornyok szerkezetét, de sajnos nagyon rossz állapotban vannak, ezért kell újjáépítenünk azokat, rézlemez burkolattal. A leglátványosabb lesz majd a toronysisakok felhelyezése a hatalmas épületre daruval. A templom egységes színt fog kapni a kutatási munkák alapján. Restaurálva lesznek kívülről is a díszítő elemek. A kereszt alatti gömb aranyozott lesz. A fa ablakokat és zsalukat is cseréljük mindamellett, hogy megtartjuk a templom eredeti jellegét. Minden oldalon lesz majd óraszámlap, ami autentikusan az eredeti másolataként készül. Ezen túl az egész tetőszerkezetet, a főhajót, az az alatti homlokzatot, a szentélyt, az oltárt, a karzatot és az alatta lévő előteret is felújítjuk. A régi üvegfalat kicseréljük egy elegánsabb szerkezetre. A tervezés szerint az első ütem befejezése a nyár végére várható. A belső munkák a restaurálással együtt az év második felében lesznek készen.

A miskolci Nagyboldogasszony minorita plébániatemplom országosan védett barokk műemléktemplom. Alapkövét 1729 szeptemberében tették le, építése 1743-ban fejeződött be az Almássy és a Fáy család adományainak köszönhetően. Az 1843-as nagy tűzvészben a templom súlyos károkat szenvedett: leégett a tetőszerkezete, beszakadtak a belső boltozatok, még a harangok is megolvadtak, viszont csodával határos módon a belső berendezés nagy része megmenekült. Elsőnek a rendházat, majd a tornyokat állították helyre, 1845-re készültek el a munkálatokkal, az eredeti Carlone-féle tervek szerint. Nagyobb beavatkozás azóta nem történt.

Szalkai Zoltán József, a Minorita templom plébániai kormányzója elmondta, 871 millió forintot kaptak a Magyar Kormánytól a beruházásra. – A kommunizmus negyven éve alatt nem lehetett felújítani a templomot, a rendszerváltás után pedig nem volt rá kellő anyagi forrás, mostanra azonban már szükséges lett, nemcsak a korszerűség, hanem a balesetveszélyes szerkezetek miatt is. Az Isten irgalmasság oltára felett beázott az épület, a toronysisak faszerkezetét pedig hetven százalékban tették tönkre gombák. Most lesz villamossági felújítás, szeretnénk hangosítást és új világítást. A híveket nem a felújítás miatt nem tudjuk fogadni, hanem a pandémia miatt. Reméljük, a renoválás nem hátráltatja majd az egyházközség életét, mikor már kinyithatnak a templomok – mondta az atya.

További hírek

Olvasnivaló