Ugrás a tartalomra

Mégsem kaphatnak soron kívül oltást az élelmiszeráruházak raktárosai

minap.hu
Utoljára módosítva
2021. február 18. csütörtök 09:39
Kommunikációs hiba a belső csatornán: kiderült, félreértett valamit a hírt közlő Magyar Nemzet.

Úgy tűnik, a kormányzat egyik ideológiai szócsöve is felült a koronavírussal kapcsolatos pontatlan információkból fakadó tévedések kisvasútjára.

Forrás: magyarnemzet.hu

 

Soron kívül kaphatnak koronavírus-oltást az egyik élelmiszeráruház raktárosai, írta szerda reggel a Magyar Nemzet.

A kormányközeli lap szerint az operatív törzs bízta meg a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatalt, hogy mérje fel, hogy „az országos oltási tervben prioritásként kezelt létfontosságú létesítmények dolgozói” kérnek-e soron kívüli oltást. A Magyar Nemzet szerint ennek oka az lett volna, hogy az ágazat stratégiailag kiemelt szerepet játszik: ha a raktárosok körében elterjed a vírus, nem lesz, aki szortírozza és felpakolja az árut a kamionokra. Ebben az esetben az üzletekben hiába állnak a vásárlók, nem lesz mit hazavinniük.

A lap egy vállalai levelet is idézett, amit a munkavállalók kaptak. Ebben azt írják nekik:

ha valaki jelentkezik a soron kívüli oltásra, azzal vállalja, hogy a Magyarországon engedélyezett vakcinák bármelyikével beolthatják, nem választhat közülük.

Azt nem részletezték, melyik az említett áruházlánc, csak azt írták: "az egyik piacvezető, hetente több millió magyart kiszolgáló áruházlánc élelmiszer-raktárainak alkalmazottai" kaphatnak soron kívüli oltást.

Az MTI pár órával később már arról írt, hogy a Koronavírus Sajtóközpont cáfolta a Magyar Nemzet cikkét. Szerintük félreérthető hírek jelentek meg a sajtóban: nem oltják soron kívül semelyik élelmiszer-áruház raktárosait, az oltás az oltási terv szerint történik. A közlemény úgy fogalmaz, az oltási tervben valóban szerepel a kritikus infrastruktúrában dolgozók oltása, és a magyar emberek ellátásának biztonsága szempontjából elengedhetetlenül szükséges logisztikai munkatársak felmérése is megtörténik, de ez nem azt jelenti, hogy bárkit közülük soron kívül oltanának.

A dolog pikantériája összevetni ezt az esetet és annak kezelését egy másik, novemberi, pontatlanságból fakadó tévedés ügyével. Akkor a Magyar Közlöny által írtakat - kasszandrai jóslathoz hasonlatos értelmezhetőségük miatt - több országos médium (Index, HVG) is félreértelmezte: a döntés kapcsán írták, hogy 2021. február 8-ig hatályban maradhatnak többek között a járványügyi intézkedések. Novemberben azonban még nem volt szó erről: a kormány nem az intézkedéseket, hanem a veszélyhelyzetet hosszabbította meg (akkor még).

Az esetre reagálva a Kormányzati Tájékoztatási Központ úgy fogalmazott, hogy az Index és a HVG alaptalanul rémhírt terjeszt és szándékosan hazugságot állít. Ez pedig végigfutott a KESMA kötelékébe tartozó orgánumokon, például a boon.hu is lehozta.

 A helyreigazítás ebben az esetben is megtörtént, azonban megbocsátó volt a meórészleg: hazugsággal és rémhírterjesztéssel nem vádolták a Magyar Nemzetet, pusztán félreértésnek könyvelték el a dolgot.

További hírek

Olvasnivaló