Ugrás a tartalomra

Miskolc aranykora

minap.hu
Utoljára módosítva
2019. május 10. péntek 13:37
A Miskolci polgár ünnepe címmel nyílt kiállítás a polgármesteri hivatal aulájában csütörtökön. A Herman Ottó Múzeum tárlata május 20-áig látogatható.
Képgaléria! Fotó: Juhász Ákos

Miskolc 1909-ben, 110 évvel ezelőtt a törvényhatósági jogú városi cím és az új városcímer elnyerésével elszakadt a vármegyétől, önállósult. A negyedszázados jubileum alkalmával az akkori városvezetők egy különleges rendezvénysorozattal emlékeztek meg a város történetében kiemelkedő jelentőséggel bíró dátumról. 1934-ben került megrendezésre az első Miskolci Hét, a miskolci polgár ünnepe. Az idei városnap alkalmával a 120 éves Herman Ottó Múzeum ennek szellemiségében szervezi meg ünnepi programsorozatát.

A Miskolci polgár ünnepe című kiállítást Kiss János alpolgármester nyitotta meg. – Minden évben, amikor Miskolcon május 11-éhez közeledünk, felidézzük az apropót, miszerint az 1907. évi LI. törvénycikk alapján 1909. január 1-jével Miskolc törvényhatósági jogú város lett, és 1909. május 11-én a királyi aláírás is rákerült az adománylevélre. Ma már kézenfekvőnek és természetesnek tűnik, hogy egy nagyváros ebbe a jogi státuszba kerül, azonban ezt korántsem volt olyan egyszerű kivívni – fogalmazott Kiss János. – Nem volt egyszerű, mert az 1886. évi XXI. törvénycikk a történelmi Magyarország területén mindössze huszonnégy városnak adományozta ezt a címet, és azt követően a trianoni békeszerződésig csupán Miskolc szerzett törvényhatósági jogot. Ez azt mutatja, hogy jó száz évvel ezelőtt a miskolci polgárok az ország legtehetségesebbjei között voltak, és a legnagyobb sebességgel zárkóztatták fel Miskolcot a vezető magyar nagyvárosok közé. Ők vetették meg Miskolc alapjait, az ő munkájuk tette lehetővé, hogy ma ismét egy nagyszabású, 2030-ig tartó fejlődési pályát tervezhessünk. Akkoriban a kereskedelem, a könnyűipar és az élelmiszeripar dominált, ma pedig a járműipar, a gyógyszeripar és immáron a légi ipar húzza magával a város gazdaságát. A cél azonban nem változott: Miskolcot Magyarország meghatározó városává emelni, erős, büszke, jómódú polgáraival. Kívánom, hogy ezen az úton adjon mindenkinek erőt a történelmi múlt, a száztíz évvel ezelőtti dicsőség! – hangsúlyozta az alpolgármester.

A rendezvényen részt vett többek között Bihall Tamás, a BOKIK elnöke, Deák Csaba, a Miskolci Egyetem kancellárja, Répássy Árpád, a Miskolci Törvényszék elnöke és Tóth Arnold, a Herman Ottó Múzeum tudományos titkára.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!