Ugrás a tartalomra

Miskolc a hírességek szemével

Kujan István
Utoljára módosítva
2019. május 15. szerda 11:52
Városnézés és Avasi Borangolás Müller Péter Sziámival – nem mindennapi élményben lehetett részük azoknak a hazai és külföldi újságíróknak, illetve magyar hírességeknek, akik Miskolcra érkeztek a hétvégén. Az Avasi Borangolás keretében szervezték meg az úgynevezett Study Tour-t, aminek köszönhetően a vendégek megismerhették a belvárost és ízelítőt kaphattak Miskolcból és legnagyobb borgasztronómiai fesztiváljából.
Fotók: Juhász Ákos

„Lássák sokan mások is”

Novák Péter, magyar színész, énekes, szövegíró, zeneszerző, műsorvezető 5 évig volt a Miskolci Nemzeti Színház művésze. Érdeklődésünkre elmondta, rengeteg élmény köti a városhoz és a történelmi Avashoz is. – Úgy érzem, Miskolcról lefújódott az „acélpor”, és hirtelen a régi fényében kezdett el csillogni a város. A Borangolás is azt bizonyítja aztán, hogy érdemes „alulról” kezdeni. Fontos üzenet volt a város részéről, hogy rendbe tesszük a környezetet, ti pedig vigyetek bele életet. Itt most ez történik. A fejlődés fontos, de nem szabad, hogy elveszítse az intimitását a rendezvény. Miskolc számomra egy „átlátható” város; abban bízom, hogy nem nő túl önmagán a Borangolás, hanem egy minőségi fejlődésen megy át. Az ilyen rendezvények a városlakók hangulatát, jó közérzetét is befolyásolják, hiszen azt érzik, hogy érdemes itt maradni. És fontos, hogy lássák sokan mások is ezt a várost és rendezvényét.

„Óvni kell a varázst”

Csanádi Tibor, a kocsmaturista először vett részt az Avasi Borangoláson, de azonnal magával ragadta a hangulat. – Még varázslatosabb az egész környezet, mint amit előzetesen elképzeltem, egyedi és újszerű nagyon az élmény. Most ismerkedem csak az egésszel, kíváncsian várom, hogy mi van a kis utcácskákban. Bevallom, egy picit döbbenten állok előtte, hogy a történelmi Avas még nem rendelkezik világörökségi címmel. Úgy gondolom, hogy a Borangolásnak egy országra, de akár határainkon túlra szóló programnak is kellene lennie, ahová messze földről is eljönnek az emberek átélni ezt az érzést. Tényleg ritkaság, hogy a városközponthoz ennyire közel ilyen élménnyel lehet gazdagodni. Még azt is meg merem kockáztatni, hogy egész évben lehetne itt programokat kínálni. A fejlesztések nagy felelősséggel járnak, ha egy már meglévő, régi dologhoz nyúlnak hozzá. Óvni kell ennek a helynek és ennek a rendezvénynek a varázsát; ugyanakkor nagyon jó az is, ha kényelmesebbé és használhatóbbá teszünk valamit nagyobb tömegek számára is. Akkor vagyok igazán elégedett, ha a helyi lélek, a varázs megőrzése mellett tudnak fejleszteni.

„Ezt most kiposztolom”

Zsédenyi Adrienn, többszörös Fonogram- és EMeRTon-díjas énekesnő családjával és barátaival érkezett Miskolcra, az egész hétvégét nálunk töltötték, amit csak lehetett, megnéztek, kipróbáltak, így természetesen a Borangolást és a történelmi Avast sem hagyhatták ki. – Minden évben visszatérek Miskolcra, koncertre, vagy céges rendezvényre. Jó látni, hogy a város ennyire fejlődik, főleg, hogy tudom, honnan hová jutott. Karácsonykor újra itt koncertezek, a most szerzett élmények után már egészen biztosan másként fogok a miskolci közönség elé állni. Nagyon köszönöm, hogy itt lehetek, hogy megismerhettem ezt a fantasztikus helyet. Mindent megteszek annak érdekében, hogy a városról korábban alkotott negatív vélemények eltűnjenek. Most ki is posztolom, hogy itt vagyok, fotózok, megosztom a közösségi fórumokon, és mindenki láthatja, micsoda program van Miskolcon. Még maradunk itt este, mindenki imád itt lenni, nem lehet kirobbantani sem minket innen.

„Ez a hely valóban unikális”

Chris Boiling borászati újságíró Angliából érkezett. Még sosem járt Miskolcon. Azt mondta, kíváncsian érkezett ide és nem csalódott. – Sok borvidékén jártam már Magyarországnak, mindegyiknek, így a bükkinek is megvan a sajátossága. Úgy látom, hogy Miskolc is nagy lehetőség előtt áll, a most bemutatott fejlesztések révén még többen fognak ellátogatni a borsodi megyeszékhelyre. A vezetett túrán még a belvárosban azon tűnődtem, hogy milyen érzések kerítenek majd hatalmukba, ha megérkezek a történelmi Avasra; mit fogok látni, tapasztalni. És nagyon meglepődtem! Ez a hely valóban unikális. Hiszen egy modern iparváros van mögöttünk, és rövid séta után egy teljesen más hangulat, a boros pincék hangulata vesz körül minket. Nagyon tetszik!

További hírek

Olvasnivaló