Ugrás a tartalomra

Miskolci veseátültetett tollaslabdázó az Európa-Bajnokság dobogóján

minap.hu
Utoljára módosítva
2024. augusztus 15. csütörtök 11:43
Harmadik helyen végzett a Magyar Szervátültetettek Szövetségének válogatott csapata a Szervátültetettek és Művesekezeltek Európa-Bajnokságán, Lisszabonban.

Boldizsár Attila élete 20 évesen gyökeresen megváltozott, amikor szembesült a policisztás vesebetegség diagnózisával. Kezdetben nem foglalkozott az állapotával, ám az évek múlásával az egészségi állapota fokozatosan romlott. Végül, 44 évesen az élődonoros veseátültetés mentette meg az életét, új esélyt adva számára a jövőre. A szervátültetés után új lendületet vett az élete, különösen a sport területén, amely mindig is központi szerepet játszott mindennapjaiban - közölte a Magyar Szervátültetettek Szövetsége.

A közleményben emlékeztetnek: Boldizsár Attila fiatalon atletizált és kézilabdázott, később pedig a tollaslabda lett a szenvedélye. A transzplantációt követően Boldizsár újra visszatért a sporthoz, és sikert sikerre halmozott a pályán. Hazai versenyeken kimagasló eredményeket ért el, majd a nemzetközi porondon is bizonyította tehetségét: 2 évvel ezelőtt a Szervátültetettek Európa Bajnokságán Oxfordban, majd tavaly a Szervátültetettek Világjátékán Ausztráliában is dobogós helyezéseket szerzett. Azonban nem állt meg itt. 

Hozzáteszik: idén július végén Lisszabonban a Szervátültetettek és Művesekezeltek Európa-bajnokságának első napján újabb sikert aratott: szoros és kihívásokkal teli mérkőzések után bronzérmet szerzett az egyéni tollaslabda versenyen, majd a férfipárosok versenyében – 31 évvel ezelőtt vesetranszplantált tollaslabda társával, Orbán Attilával – a dobogó második fokára állhattak. 

Mint írják: a magyar csapat, amely 56 sportolóból állt, szintén figyelemre méltó teljesítményt nyújtott a 2024-es Európa-bajnokságon. A 25 országból érkezett több mint 500 versenyző közül a magyarok összesített pontversenyben a harmadik helyen végeztek, bizonyítva, hogy a szervátültetés nem akadálya a kiemelkedő sportteljesítménynek. Az esemény legfiatalabb magyar versenyzője, a 16 éves, kombinált vese- és májátültetett Varga Dominik, két bronzérmet szerzett asztaliteniszben. A csapat legidősebb tagja, a 72 éves, szívátültetett Pengő László pedig úszásban 4 arany- és 1 ezüstérmet nyert, bizonyítva, hogy az életkor sem akadály a sikerhez.

Külön említést érdemel - húzzák alá a Magyar Szervátültetettek Szövetsége részéről - a 22 éves Jakucs Edina, aki a magyar csapat egyetlen tüdőátültetett versenyzőjeként egyéniben ezüst-, női- és vegyes párosban pedig két aranyérmet szerzett asztaliteniszben. Az Európa-bajnokság legeredményesebb férfi versenyzője a 21 éves, csecsemőkora óta májátültetett Domonkos Ádám lett, aki egyéni úszásnemekben négy aranyérmet szerzett, és a csapatversenyekben is jelentős szerepet vállalt.

Összességében a Magyar Szervátültetettek Szövetségének válogatott sportolói 55 arany, 46 ezüst- és 28 bronzérmet szereztek, ezzel kiemelkedő helyezést elérve az összesített pontversenyben - zárul a közlemény.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!