Ugrás a tartalomra

Mit kell tudnia a megyei autópálya-matricáról?

minap.hu
Utoljára módosítva
2022. november 16. szerda 12:33
A megyei autópálya-matrica egy költséghatékony lehetőség mindazoknak, akik szeretnék élvezni a kiváló minőségű útszakaszokat a megyehatáron belül. Akik nem szeretnék az egész országot beautózni, viszont egész évben közlekednének egy adott szakaszon, azoknak jó választás. De nézzük is, hogy pontosan mi ez, hogyan működik, és egyáltalán mit kell tudni róla?

Matricatípusok

Magyarországon ha fizetős autópálya- vagy autóútszakaszokon szeretnénk közlekedni, akkor ahhoz jogosultságot kell vásároljunk, mielőtt felhajtanánk az adott útra. Ehhez többféle matricatípus közül is választhatunk.

Jelenleg a megyei matrica mellett van még 10 napos, havi és éves is. Ez utóbbi három az ország egészére kiterjedő jogosultságot ad 10 napig, egy hónapig, illetve a következő év január 31-ig.

Emellett azt érdemes még tudni, hogy más-más matricára van szükségünk motorkerékpár, személyautó, autóbusz, illetve utánfutó vontatása esetén is.

A megyei autópálya-matrica érvényessége

Ha egy megyei autópálya-matrica megvásárlása mellett döntünk, az egész évben érvényes lesz. Hogy pontosak legyünk: a vásárlás időpontjától egészen a tárgyévet követő év január 31. napjának 24. órájáig.

Azok számára lesz ez a jogosultság jó választás, akik folyamatosan ugyanazt az autópálya-szakaszt használják. Ha ez az útvonal csak pár megyét érint, akkor biztos ez lesz a legolcsóbb lehetőség a fizetős úthálózat folyamatos használatára.

Tipikusan jó példa erre a Budapest elővárosaiból a fővárosba bejárók esete. Nekik elég egy Pest megyei matrica ahhoz, hogy egész évben kiélvezzék az autópályák előnyeit.

Ennek a jogosultságnak tehát területi határa van: a megyehatár. Azonban a le- és felhajtók nem ennek megfelelően vannak megépítve. Ilyenkor mit tehetünk? A szabályok gyakorlatiasan lettek megalkotva. Az érvényesség a megyehatárt követő első fel-, illetve lehajtónál kezdődnek, valamint addig tartanak.

Mikor érdemes megyei autópálya-matricát vásárolni?

A rövid válasz az, hogy akkor, ha ez jobban megéri számunkra. A hosszabb pedig az, hogy ezt meg kell vizsgálnunk, és akár évről évre is változhat.

Mivel az autópályák folyamatosan épülnek vagy átépítik őket, így minden évben lehetnek módosítások az ingyenes és fizetős szakaszokban. 

Új fizetős szakaszok is létrejöttek 2022-ben:

  • Az M30-as Miskolc és Tornyosnémeti között
  • Az M85-ös autóút Sopron-kelet és Sopron-észak között

Fontos változás volt az is 2022-től, hogy a Budapest-Győr közötti M1-es autópályán már Fejér megyei matricát is vásárolni kell.

Érdemes meglátogatni az Autopalyamatrica.hu oldalt, ahol nemcsak megszerezhetünk minden fontos információt a témában, de még egy ingyenes térképes tervezőt és kalkulátort is elérhetünk. Ezzel gyorsan kikalkulálhatjuk magunknak, hogy milyen típusú matricát érdemes vásárolnunk.
 

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!