Ugrás a tartalomra

Nagyszülő, home office, tábor – avagy gyerekfelügyelet a nyári szünetben

minap.hu
Utoljára módosítva
2023. június 11. vasárnap 13:10
Napok kérdése és felkerül minden általános és középiskola tábláira a szó: vakáció. A diákok vélhetően mindenhol vágják már a centit jövő csütörtökig, a szülők viszont legtöbbször csak hosszas szervezést követően tudják megoldani a felügyeletüket.
Fotó: Juhász Ákos

Napokon belül, egészen pontosan június 15-én ér véget a 2022/2023-as tanév, és megkezdődik a diákoknak a nyári szünet. Jövő csütörtökön tehát több ezer gyermeknek kezdődik meg a két és fél hónapos pihenés időszaka, akik bizonyára örülnek a rájuk szakadt szabadságnak, a szülőknek viszont évről évre hosszas tervezést igényel, kivel, hol mennyiért oldják meg a gyermekek felügyeletét.

A feladat megoldása családonként eltér: van, ahol a felügyeletet a szülők megosztják a szabadságuk terhére, máshol a nagyszülőket is bevonják a feladatba. Megint más családokban napközis és ottalvós táborokat választanak – utóbbiak témája nagyban függ az adott fiatal személyiségétől, korától, érdeklődésétől és természetesen a család anyagi helyzetétől is. Arra voltunk kíváncsiak, hogyan oldják meg a miskolciak ezt a feladatot, ezért véletlenszerűen kérdeztünk meg helyieket a témával kapcsolatosan.

Minthogy szerkesztőségünkben is sok családapa, családanya dolgozik, a kutakodást ezúttal is itt kezdtük meg. Bacsó István, a Miskolci Napló újságírója örömmel válaszolt kérdésünkre, mint mondta, nekik pontos tervük van arra, mikor, hol lesznek a nebulók.

- Lassan összeáll a menetrend mindháromnak, bár én már elveszítettem a fonalat, hogy ki, mikor, mettől meddig lesz egyik vagy másik táborban, nagyszülőnél vagy otthon, ezt már csak „anya” tudja követni. Én csak megkapom majd, hogy mikor, kit, hová vigyek – mondta nevetve. Az biztos – folytatta –, hogy lesznek az iskoláik által szervezett, általában napközis táborok itthon Miskolcon, a DVTK-s ritmikus gimnasztikára járó, versenyző lányunknak egy-két hét RG edzőtábor, a jó matekos fiunknak matektábor, a másiknak valamilyen kreatív alkotótábor és még néhány más program is.

Köztük például egy református gyülekezeti táborozás a Tisza-tó mellett, ha összejön, akkor egy közös nyaralás a tágabb családdal, nagyszülővel, unokatesókkal, utóbbiakkal gyerekcsere is várható. És beígértünk egy kis balatonozást is, amiben nagy segítség, hogy családi kapcsolat révén van hozzá ingyen szállásunk. Ezt kár lenne kihagyni. Szerettem volna a fiúkat honvédelmi táborba is elküldeni, de ott a jelentkezésre kb. tíz perc áll rendelkezésre, amint megnyílik a regisztráció, mert azonnal elfogynak a helyek. És erről most lecsúsztunk.

István elárulta még, lesznek pauzák is, amikor otthon lesznek a gyerekek, de már elég nagyok – harmadik, ötödik és hetedik osztályosok voltak -, hogy együtt is elfoglalják magukat. „A kritikus pontok ott vannak a tervben, hogy mi, szülők hogyan tudjuk kivenni a szabadságunkat, mikor tud valahová együtt elmenni a család, és mikor lesz a kirándulás csak egyszülős. Ezt majd meglátjuk” - mondta.

Készségesen válaszolt megkeresésünkre Csüriné Ficsura Andrea, a Miskolc Városi Közlekedési Zrt. irodavezetője is, aki két gyermek édesanyja. „Kisebbik fiam 11, a nagyobbik 13 éves, így őket akár már otthon is hagyhatnánk egyedül, de azért igyekszünk megoldani a folyamatos felügyeletet. Ebből a szempontból is szerencsés, hogy mind a magam, mind a férjem részéről élnek a nagyszülők, akik be tudnak kapcsolódni ebbe a munkába. Viszont mostanában már egyre kevésbé jellemző ez, általában úgy szoktuk megoldani, hogy ha a gyerekek épp nincsenek táborban, akkor a férjem otthon marad velük, és home office-ból dolgozik. Ezt a munkám jellegéből adódóan én nem tehetem meg, de szerencsére jól elvan egymással ilyenkor a három fiú” – részletezte mosolyogva.

Mint megtudtuk, Andrea gyermekei sem maradnak táborok nélkül az előttünk álló nyáron. „A kisebbik fiam két pingpongtáborba fog menni, a nagyobbik pedig egy honvédelmi táborba, ez már biztos, de még elképzelhető, hogy választ magának mást is. Ezen kívül pedig egy közös nyaralást tervezünk a nyárra” – árulta el.

A 2023-2024-es tanév előreláthatólag szeptember 1-jén, pénteken kezdődik, ekkor csengetnek majd be a most pihenésre vonuló diákoknak.

További hírek

Programok

Jelenleg nincsenek programok!