Ugrás a tartalomra

Problémamentes örömzene a vasgyári SteelO-tól

Kujan István
Utoljára módosítva
2020. április 14. kedd 10:43
Lazaság, ösztönző iránymutatás, és társadalomkritika – mindez egy kislemezbe sűrítve. A Problémamentes komplex anyag, mondják az újjáalakult SteelO tagjai. A vasgyári banda most klipeken, videókon gondolkodik, de már egy új lemezre való anyaggal is készen vannak. Interjúnk.

minap.hu: A SteelO történetében új fejezet kezdődött márciusban: megjelent az első kislemezetek. A 2015-ös alapítástól hosszú út vezetett ideáig – ezen mik voltak a fontosabb állomások?

Zoller Márton (Marci): Valóban hosszú út volt, hiszen a ’15-ös Kiskece-feldolgozás után a Dwojával (Bodroghy-Szabó Dénes) közös projektünk évekig pihent. Beláttuk, ez nagy hiba volt, de keresgéltük a helyünket felnőttként. Két évvel ezelőtt kezdtem el újra zenélni, találkoztam a mostani zenekar hangszereseivel, és egyetértettünk abban, hogy szeretnénk kötöttségmentesen, örömzenélve alkotni. Dénes írja a szövegeket, én felelek az énekért és a zenéért, kiegészülve a hangszeres maggal: Francuz Ádámmal (dob), Beges Bencével (basszusgitár) és Vígh Rolanddal (billentyű). Szerettem volna aztán, hogy legyen fúvós (Földesi Gergő) és női vokalista (Cseh Adrienn) is a csapatban. Így, mi heten zenélünk együtt SteelO-ként a Vasgyárban. Számos tehetségkutatón vettünk részt, az első szereplésünktől kezdve folyamatosan dobogóra állhattunk. Nemrégiben a dobosunk, korábban pedig a billentyűsünk nyert díjat.

Kötöttségmentesen

minap.hu: Szeretünk bekategorizálni, de a beskatulyázás szándéka nélkül: hogyan határoznátok meg magatokat, a zenéteket?

Vígh Roland (Roli): Az egyéni stílusunk, amin megszólalunk, sok alapon nyugszik, mivel mindnyájan különböző műfajból nyerjük az inspirációt és az ötleteket: a számaink felépítése többnyire popzenei jellegű, viszont felfedezhetők bennük a funkból, hip-hopból, és R&B-ből kölcsönzött elemek is, modern összetevőkkel fűszerezve. Hét tag, hét különböző nézet, a példaképek tekintetében is: Mörk, Lóci Játszik, Arcade Fire, Ganxsta Zolee és a Kartel egyaránt köztük van. De ha a zenekar egészét tekintjük, akkor megemlíthetjük a részben hasonló stílust képviselő Punnany Massifot is.

minap.hu: Három szám, három üzenet, három téma – a Problémamentes című kislemez életvezetési tanácsadás (Marty McFly), társadalomkritika (Foszlik), és örömforrás a zene által (Ars poetica). Megrajzoltátok a SteelO arcélét?

Bodroghy-Szabó Dénes (Dwoja): Úgy gondolom, igen. Az volt az egyik cél (az arCÉL), hogy az első kislemezünkkel megmutassuk a SteelO gondolatiságának, üzeneteinek és hangulatának a komplexitását. Saját dalokat játszunk, amikben valóban ott van a zene öröme és lazasága, a társadalomkritika, a küzdeni akarás, ahogy az ösztönző iránymutatás is. A Problémamentes kislemez zeneileg és tartalmilag sokszínű, és ez egységként ad sajátos ízt az egésznek.

Roli: A SteelO zenéjének üzenetei és témái az eddig megélt egyéni tapasztalatainkból és nézeteinkből táplálkoznak. Minden szám, kislemez, és nagylemez egy új, egyéni történet.

Marci: Azoknak ajánljuk a lemezt, akik szeretnének egy könnyed utazást tenni egy fiatalos, de közben mégis old school, lendületes, de elgondolkodtató, és végül modern zenei világban.

Problémamentesen

minap.hu: Dénes, a slam nyilván jó alapot adott neked a szövegírásnál. Milyen érzés zenekarral a hátad mögött megélni a színpadi jelenlétet?

Dwoja: Már a slam előtt is írtam szövegeket, dalokat, akkor még szóló előadóként jelentettem meg őket, Dwoja művésznéven. Ezt vittem a versenyekre is, de ott azokat a dolgokat írtam ki magamból, amik a zenei vonalon túlzásnak hatottak volna vagy nem fértek bele (szóviccek, szójátékok, szarkazmus). A zenekar és a színpadi jelenlét abban több, hogy itt együtt alkotunk, és egymás zenei kreativitását éljük át, tesszük össze. Így válik többé, így lesz az alkotásból SteelO és közös örömzenélés. Ez számomra új alkotói lehetőség és roppantmód inspirál.

minap.hu: Most jöhetne az a kérdés, hogy hol találkozhatunk veletek legközelebb, de a „koronás” élet minden bizonnyal felborította a ti hétköznapjaitokat is. Szóval miről maradtunk le, és minek látjátok azért a körvonalait koncertek terén?

Roli: A jelenlegi helyzet sajnos alapjaiban változtatta meg a következő hónapok ritmusát, ezzel együtt a koncertek időpontjait is. A szituáció ellenére aktívan dolgozunk a zenei anyagunkon.

Félelemmentesen

minap.hu: Nagy- követheti a kislemezt? Hogy álltok a zeneírással?

Dwoja: A Problémamentes kislemez dalain túl számos új dalunk van kész, vagy már az utolsó simítások fázisában. A legtöbbet már hallhattátok élőben is. Most az az elsődleges célunk, hogy a közönségünk felé minél több új dalunkat el tudjuk juttatni. Klipeket, videókat és új dalok megjelenését tervezzük. Aztán – ha túl leszünk a járványhelyzeten – minél több fellépésen szeretnénk a közönségünkkel együtt örömzenélni. A koncertanyag már kész van, bízunk benne, hogy hamarosan újra találkozhatunk a színpadoknál.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!