Ugrás a tartalomra

Rendőrök és polgárőrök vigyázzák a gyermekek lépteit a zebrán

Bacsó István
Utoljára módosítva
2024. szeptember 02. hétfő 15:53
Ahogyan azt már megszokhattuk, az új tanév elején nem csak a diákokkal találkozhatunk a reggeli és délutáni csúcsforgalomban az iskolák környékén, hanem azokkal is, akik az utakon történő átkeléskor a testi épségüket óvják.
Vigyáznak a gyerekekre. Fotó: Osztie Tibor

Hétfőn elkezdődött a tanév, ami a vármegye rendőreinek és polgárőreinek is új feladatot jelent, hiszen ahogyan azt már a korábbi években megszokhattuk, a Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Rendőr-főkapitányság, karöltve a Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Polgárőr Szövetséggel, a vármegye számos településén, köztök természetesen Miskolcon is, szolgálatot lát el az oktatási intézmények közelében lévő gyalogátkelőhelyeknél, irányítva a forgalmat, biztosítva a diákok és szüleik biztonságos közlekedését a kora reggeli és a délutáni csúcsforgalomban. 

Az „Iskolapélda” néven futó akció során fokozott figyelmet fordítanak a gyalogátkelőhelyek biztonságára, mivel tapasztalataik szerint szeptemberben, még a vakáció hangulatában, az iskolások különösen veszélyben lehetnek, elszokva a nyári szabadság alatt a városi közlekedéstől. Akár egy kis figyelmetlenségből is adódhat azonnal egy súlyos baleset. A jóval nagyobb közúti és gyalogosforgalmat a gépjárművezetőknek is újra meg kell ilyenkor szokniuk, bekalkulálva a meghosszabbodott menetidőt és azt, hogy bármikor eléjük léphet egy becsengetésre odaérni igyekvő gyermek. 

Az új tanévben hétfőn elindult szolgálatról a Miskolci Görögkatolikus Általános Iskola gyalogos átkelőhelyénél tartott tájékoztatón Varga János rendőr alezredes, a Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Rendőr-főkapitányság Közlekedésrendészeti Osztályának vezetője elmondta, a rendőrség és stratégiai partnere a polgárőrség felkészült az iskolakezdésre. A kijelölt gyalogátkelőhelyeken közösen teljesítenek szolgálatot egy hónapon át, hogy biztosítsák a diákok és a többi közlekedő biztonságát. 

Kiemelte, Iskolapélda címmel kampányt is indítottak, amelynek célja, hogy fokozzák a gyermekek védelmét és felhívják a szülők figyelmét is arra, hogyan tehetik biztonságosabbá a közlekedést. Példaként említette, hogy a gyerekek ki- és beszállása mindig a forgalommal átellenes oldalon történjen, és az sem hátrány, ha a szülők eleve szabályosan állnak meg vagy parkolnak le az iskolák környékén. Külön megjegyezte, hogy nem kell mindig arra törekedni, hogy az intézmény kapujában szálljon ki a gyerek, lehet, sőt, biztonságosabb akár távolabbi megállóhelyet keresni, egy kisebb reggeli séta senkinek sem árt. 

– Nem kérünk a közlekedőktől, a szülőktől sem semmi különöset, csak a KRESZ szabályainak betartását. A biztonsági öv használata elengedhetetlen a gyermekek részére is, ahol kell ott legyen ülésmagasító vagy gyerekülés. Megszokottá vált már az is, hogy a gyermekek kerékpárral vagy rollerrel közlekednek, velük érdemes a szülőknek előbb együtt bejárni azokat az útvonalakat, ahol a gyerek közlekedni fog, és magyarázzák el neki a szabályokat, beszéljék át a potenciális veszélyeket – taglalta az alezredes. "Ha a szülő betartja a közlekedési szabályokat, akkor a gyermek is be fogja tartani" - tette hozzá. 

Örömét fejezte ki, hogy az elmúlt években az iskolákba közlekedő gyermekeket nem érte baleset, ez részben bizonyosan köszönhető a rendőrök és polgárőrök reggeli és délutáni szolgálatának is az érintett gyalogátkelőknél. Reményét fejezte ki, hogy ez így lesz ebben a tanévben is, és nem éri közlekedési baleset az iskolába vagy haza igyekvő diákokat. 

A rendőrség és a polgárőrség közös jelenléte a zebráknál szeptember végéig tart, remélhetően addigra mindenki megszokja a nagyobb gépjármű és gyalogosforgalmat, valamint a gyerekek jelenlétét az utakon, gyalogátkelőhelyeken. 
Dr. Szemán Ákos, a Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Polgárőr Szövetség elnöke arra mutatott rá, hogy a polgárőrök több évtizede részt vesznek az iskolakezdési közlekedési akcióban, idén is arra törekszenek, hogy a lehető legtöbb iskolánál legyen polgárőr is a rendőrök munkáját segítve, akár a gyalogátkelőhelyeken, akár a parkolást segítve. Cél, hogy a gyerekek minél nagyobb biztonságban legyenek. 

– Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyében nyolcvannégy polgárőr egyesületünk vesz részt, több mint száz iskola mellett ebben a munkában. Összesen – természetesen váltásban – mintegy öt-hatszáz fővel. Nagyon fontosnak tartjuk, hogy segítsünk a rendőröknek, de még inkább a szülőknek, hogy még nagyobb biztonságban tudhassák a gyermekeiket iskolába menet vagy onnan hazafelé induláskor – fogalmazott az elnök. 

A közlekedési akció egészen szeptember végéig tart, hétfőtől péntekig reggel hét és nyolc óra között, valamint délután is több helyen találkozhatunk majd a rendőrökkel és polgárőrökkel, az iskolából hazaindulók biztonságos átkelésére vigyázva az iskolák melletti közutakon.

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!