Ugrás a tartalomra

Rendőrségi épületek újultak meg vármegyeszerte

Kujan István
Utoljára módosítva
2023. szeptember 19. kedd 16:37
Több mint két milliárd forintot fordított a Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Rendőr-főkapitányság hét épületének energetikai korszerűsítésére. A projekt zárórendezvényét kedden tartották a Miskolci Rendőrkapitányságon.
A Miskolci Rendőrkapitányság Fábián kapui épületét is korszerűsítették. | Fotók: Mocsári László

Korszerűsítették a szerencsi és az edelényi rendőrkapitányságot, a Bogácsi Rendőrőrsöt, a sátoraljaújhelyi, valamint a Miskolci Rendőrkapitányság, továbbá a vármegyei rendőr-főkapitányság Szeles utcai és Zsolcai kapui épületét.

A beruházás az Építési és Közlekedési Minisztérium által vezetett konzorciumi formában valósult meg a fejlesztésben érintett intézmények fenntartójával, a Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Rendőrfőkapitánysággal szoros együttműködésben.

A KEHOP-projekt záróeseményének közleményében azt írták, hogy az épületek összességében ugyan működőképesek voltak, de életkoruknál fogva elavultak, így komoly mértékben felújításra szorultak. Cserélték tehát a nyílászárókat és a fűtésrendszereket, valamint hőszigeteléssel látták le a homlokzatokat.

Nyul Zoltán magasépítésért felelős helyettes államtitkár

A fejlesztés eredményeként a megújult épületek biztonságosabb, korszerűbb és környezetbarát módon működhetnek tovább - ezt már Nyul Zoltán magasépítésért felelős helyettes államtitkár hangsúlyozta a keddi sajtótájékoztatón.

Hozzátette: "az általános munkakörülmények színvonalát" szerették volna emelni, hogy "maximálisan" segítsék a kapitányságokon végzett munkát.

- Energetikai szempontból sokkal alacsonyabb üzemelteti költségeket lehet így elérni a mindennapokban, és ahol lehetett, korszerűbb megoldásokkal is éltünk, ami a fenntarthatóságot garantálja - mutatott rá.

Csöbör Katalin (Fidesz-KDNP) országgyűlési képviselő először méltatta a rendőrök munkáját, majd a projektre rátérve örömtelinek nevezte, hogy a kormány támogatásával megvalósulhattak az energetikai beruházások.

- Időszerű volt a felújítás, a korszerűsítés - mutatott rá a politikus.

Czinege László vármegyei rendőrfőkapitány képviseletében Korpásné Drotál Tünde rendőr alezredes ismertette részletesen a beruházás-csomagot. Elmondta, még 2016-ban kezdték meg a munkát, a beruházásoknak köszönhetően több mint 1 ezer tonnával tudják csökkenteni szénmonoxid-kibocsátást.

Ahogy arról lapunk is beszámolt, a Miskolci Rendőrkapitányság Fábián kapui épületének a felújítása 2020 decemberében kezdődött el. Az épület energetikai korszerűsítése során minden nyílászárót cserélt a kivitelező, valamint szigetelték a kapitányság épületének falait és tetejét is.

Magát az épületet még 1987-ben húzták fel, akkor a kor minden követelményének megfelelt. A felújítás éppen azt a célt szolgálta, hogy ez ismét így legyen, hiszen a Fábián kapui épület mára elavulttá vált, és jelentős hőveszteséggel működött. A korszerűsítés után az épület üzemeltetése ismét költséghatékonyabbá válik.

A projekt a magyar állam támogatásával, a Széchenyi 2020 program keretén belül 2 milliárd 40 millió forint vissza nem térítendő támogatást használhatott fel.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!