Ugrás a tartalomra

A szoptatás készsége nem az anyaság fokmérője

Nagy-Hankó Krisztina
Utoljára módosítva
2024. augusztus 05. hétfő 16:53
A szoptatás világhetét minden évben augusztus 1. és 7. között tartják több mint 120 országban, így hazánkban is. Az anyatej kincs, hiszen megalapozza a gyermek immunitását, a szoptatás pedig a baba és kismama szoros kötődését.
Fotó: NHK

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) az első hat hónapban ajánlja a kizárólagos anyatejes táplálást, majd a hozzátáplálás mellett kiegészítésként kétéves korig javasolja. Az anyatejjel táplált csecsemők általában kevesebb gyermekkori fertőzésen esnek át, erősebb az immunrendszerük.

Nem csupán az immunrendszer számára fontos és a betegségektől védi meg az anyatej a gyermeket, a szoptatás lelki tényezői mellett sem szabad elmenni, ami a baba és az édesanya részéről egyaránt fontos. 

– A szoptatás készsége, az anyatej mennyisége nem az anyaság fokmérője. Aki nem tudja szoptatni a csecsemőjét, az se érezze úgy, hogy ő nem elég jó anya. Nem kell kellemetlenül éreznie magát emiatt, de minden esetben arra kell törekedni, hogy a gyermek életének legalább az első hat hónapjában anyatejes táplálásban részesüljön – mondta Renge Nikoletta képzett önkéntes szoptatás segítő és dúla. 

Hozzátette: amikor az újszülöttet a születést követő első pillanatokban az anya mellére teszik, vagyis az úgynevezett „aranyóra” meghatározó lehet a későbbiek során az anya-gyermek kapcsolatban. Majd az igény szerinti szoptatás az, ami a leginkább kialakítja a szoros kötődést, azaz válaszkészebb a kapcsolódás, hiszen a csecsemő apró rezdüléseiből tudja az édesanya, hogy mire van szüksége a gyermeknek, ez pedig kihatással lesz egész életére. 

Az anyatej az újszülött (0-1 hónapos), illetve a csecsemő (1 hónapos - 1 éves) számára is a lehető legjobb táplálék, és nem csak az éhség ellen, hiszen a szomjat is oltja. De a kisded (1-3 év) esetében is lehet kiegészítő tápanyag. Az összetétele úgy változik, ahogyan a baba nő. Vagyis idomul az igényekhez, nem csak a mennyiség, de a minőség tekintetében is.

Az anyatejnél nincs jobb

– Egy koraszülött kisbaba számára, akinek az édesanyja nem rendelkezik elegendő anyatejjel, az is segítség lehet, ha olyan donor tejet kap, amelyet egy idősebb csecsemő édesanyja fejt le. Persze minden gyermeknek a saját anyukája teje a legkiválóbb, de az anyatej minden formában jobb választás, mint bármelyik tápszer – vélekedett a dúla.

Amennyiben az anyukának sok teje van, érdemes fejnie és felajánlania az ő babája számára már felesleges mennyiséget. Hogy ezt hogyan tegye, mi a módja, abban egészségügyi szakemberek nyújtanak segítséget.

– Ha valaki nem biztos magában vagy nincs elegendő információja a szoptatásról, számos szakemberhez fordulhat: a védőnője, a felnőtt és a gyermek háziorvos, valamint a nőgyógyász, illetve szoptatási tanácsadó is adhat számára tájékoztatást. Az anyatejes táplálással kapcsolatos tudnivalókból már várandósan érdemes felkészülni – tudatta a szakértő.

Anyatejes babával bármikor útra lehet kelni /Fotó: magánarchívum

Nem számolja az órákat

– Mindkét gyermekemet anyatejjel tápláltam és táplálom jelenleg is – mondta Mestyán-Szedő Rita, aki egy négyéves kisfiú és egy 6 hónapos kisbaba anyukája. – Az elsőszülött gyermeket 14 hónapos koráig szoptattam, utána már nem igényelte. A kicsit is addig szeretném szoptatni, ameddig csak szüksége van rá. Szerencsésnek érzem magam, mert nem volt különösebben gondom, volt és van is tejem, ami elegendő a gyermekem számára. A szoptatás az első kisfiamnál fájdalmasabb volt, most még erre sincs panaszom. Örülök, hogy nem kell pótolni a mennyiséget tápszerrel vagy másik anyuka tejével, mert ez így kényelmes és biztonságos. Bárhol és bármikor meg tudom etetni a kicsit, akár utazás közben is. Igény szerint szoptatom, nem számolom az órákat. Tény, hogy ha cumisüvegből etetném a babámat, akkor nagyobb szabadságom lenne, mert más is megetethetné helyettem, de nálunk ez fel sem merült egyik gyermekemnél sem – hangsúlyozta az édesanya.

További hírek

Olvasnivaló