Ugrás a tartalomra

Sztorik, amik a történelemkönyvekből kimaradtak – 90 éves a Palotaszálló

Kujan István
Utoljára módosítva
2020. július 19. vasárnap 08:35
Képeslapok a Palotából címmel mutattak be könyvet szombaton. A lillafüredi épület idén 90 éves, ennek apropóján jelent meg a kötet, az Észak-Keleti Átjáró Egyesület szerkesztésében, Havasi István archív képeslap gyűjteményének felhasználásával, a Lillafüredi Palotaszálló támogatásával.

A könyv születését egy személyes történet inspirálta: a szálló munkatársai az egyik raktárrendezés során régi levelezéseket, dokumentumokat találtak bedobozolva. Borda Krisztina, a Hunguest Hotel Palota ügyvezetője összehívta a csapatot.

Végh Csaba képgalériája!

– Fantasztikus volt ezeket visszaolvasni. Ekkor fogant meg a gondolat, hogy a fellelt értékeket, kincseket meg kell osztani másokkal. Mivel születtek már könyvek a szálló történetéről, így más hangvételben, más műfajban, könnyedebben, a történetekre és a képeslapokra építve szerettünk volna megjelentetni egy kötetet a Palotaszállóról, Lillafüredről – mondta.

Így keresték meg az Észak-Keleti Átjáró Egyesületet. A történetek helyi eseményeket, híres emberek, hétköznapi hírességek megélt élményeit örökítik meg. Kapusi Krisztián az egyesület részéről elmondta, nem egy kronológikusan szerkesztett kötetről van szó.

– Izgalmas, érdekes történeteket igyekeztünk összeszedni, amelyek talán kevésbé élnek a köztudatban. Gondolhatunk akár a filmes múltra, de arra is, hogy van, aki életvitelszerűen itt él Lillafüreden. Könnyed olvasmány, ami az ide ellátogató vendégeknek reményeink szerint hozzátesz a pihenésükhöz – fogalmazott. – A miskolciak számára pedig szintén tartogathat érdekességeket a kötet, illetve igazán közelinek érezhetik magukhoz a történeteket.

A közel tucatnyi szerző között tudósokat – mások mellett levéltárosokat, múzeumi munkatársakat, történészeket, kulturális antropológusokat – is találunk. Lexikális tartalom is került tehát a könnyed olvasmányok közé. Balogh Attila egyesületi tag, a könyv egyik szerkesztője (Darázs Richárd mellett) érdeklődésünkre elmondta, körülbelül 1 évvel ezelőtt kezdtek el beszélgetni arról, hogy a meglévő képi anyagból és a történetekből összeállítsanak egy színes, sztorikat tartalmazó, turisztikai jellegű ajándéknak is betudható könyvet.

– Olyan történeteket kerestünk, ami szinte biztosra vehető, hogy a történelemkönyvekbe, helytörténeti tanulmánykötetekbe soha nem fognak bekerülni – emelte ki.

Havasi István körülbelül 10 éve kezdte el gyűjteni a képeslapokat Lillafüredről. Mint a könyvbemutató közönségével is megosztotta: volt, amit Argentínából vásárolt „vissza", és maga is azt szerette volna, hogy ezeket az értékeket más is megcsodálhassa. A Lillafüredre érkező vendégek most már megtehetik ezt: a könyv a Palotaszálló recepcióján megvásárolható.

További hírek

Programok

Jelenleg nincsenek programok!