Ugrás a tartalomra

Több mint tíz százalékkal estek vissza egy év alatt a beruházások 

KSH/MTI/GFM
Utoljára módosítva
2023. november 28. kedd 11:21
A visszaeső kereslet és a magas kamatok miatt a beruházások volumene tizenkét egész egy tized százalékkal mérséklődött az előző évhez képest - kommentálta a legfrissebb statisztikai adatokat keddi közleményében a Gazdaságfejlesztési Minisztérium (GFM).
Fotó: KSH

A beruházások volumene 2023 harmadik negyedévében az előző év azonos időszakához viszonyítva tizenkét egész egy tized százalékkal csökkent, az előző negyedévhez képest – szezonálisan kiigazítva – két egész két tized százalékkal mérséklődött – közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) kedden.

A háború és az elhibázott szankciók káros hatásai még 2023 harmadik negyedévében is tetten érhetők voltak a beruházások alakulásában – írja a Gazdaságfejlesztési Minisztérium.   

2023 az inflációcsökkentés, 2024 a növekedés helyreállításának éve. Októberben az inflációt a kormány egy számjegyűre szorította vissza, szeptembertől újra emelkednek a reálbérek, így a növekedés és a beruházások helyreállásának jelenleg egy akadálya van: a növekvő pozitív reálkamat, amely a magas, inflációt meghaladó jegybanki kamat miatt állt elő. Ez megfojtja a fogyasztást és a beruházásokat is, ezzel súlyos károkat okozva a gazdaságban - vélekedett a GFM.
    
Az adatok tekintetében ugyanakkor pozitívként emelhető ki, hogy a Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint a harmadik negyedévben nőtt a beruházások volumene többek közt a vízellátás, a szennyvíz gyűjtése, kezelése, hulladék- gazdálkodás, szennyeződés- mentesítés területén és a pénzügyi, biztosítási tevékenység, valamint az oktatás területén is.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!